Hlavní obsah

Tenista Štěpánek trénuje na finále Davis Cupu a chystá překvapení

Jen necelé tři dny si Radek Štěpánek odpočinul od tenisu. Po vyřazení v semifinále turnaje série Masters v Paříži se přesunul na Floridu, kde se již od minulého úterý naplno připravuje na finále Davisova poháru.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek se raduje po vítězství nad Chorvatem Ivem Karlovičem v semifinále Davis Cupu.

Článek

Česká jednička trénuje v teple pod vedením osobního kouče a bývalého druhého hráče světa Petra Kordy a kondičního trenéra Marka Všetíčka. "Vstávám v sedm, ráno hraji, odpoledne hraji, pak regenerace a ještě do toho kondička," pronesl dvanáctý hráč světa dnešním v telefonickém rozhovoru z USA s českými novináři.

Do Španělska přiletí Štěpánek přímo z Ameriky v neděli, boty na antuku mu z Česka přiveze Tomáš Berdych. "Snad je nezapomene," řekl Štěpánek. Sám bude mít v tašce jako obvykle překvapení v podobě zajímavého oblečení nebo doplňku. "Jedna věc bude pecka, ale je to překvapení, nedostanete to ze mě ani heverem," usmál se.

Na pomalou evropskou červenou antuku si zvyká v slavné akademii Nicka Bollettieriho. Zatímco v posledních turnajích ATP v sezoně se často tlačil po servisu k síti, tentokrát se bude muset krotit. "Na antuce by to byla sebevražda. Budu muset měnit rytmus hry, ale i dokázat zaútočit. Nějak hru vhodně poskládat," plánoval taktiku. "Petr (Korda) mi dá pokyny, aby to mělo hlavu a patu," dodal.

Může to být jednou za život

Ve finále by měl hrát dvě dvouhry i čtyřhru. Na tři zápasy se netradičně připravuje více než čtrnáct dnů, což u tenistů nebývá v sezóně zvykem. Klidně by ale na tak důležité utkání trénoval libovolně dlouho. "Tahle šance může být jednou za život. Chtěl bych ji využít a co nejlíp se na to připravit," řekl Štěpánek.

Dění na Turnaji mistrů v Londýně, kde hrají oba španělští singlisté Rafael Nadal a Fernando Verdasco, sleduje jen výsledkově. Nadalovu prohru v prvním utkání nepřeceňoval. "Na antuce v Davis Cupu to bude něco jiného. Prohry sice nejsou nikdy příjemné, ale on určitě přijede stoprocentně připravený, aby jim pomohl," řekl Štěpánek.

V Americe ho míjí vzrůstající napětí před finálovým soubojem o salátovou mísu, který se uskuteční 4. až 6. prosince v Barceloně. "Tady o tom nikdo moc neví, takže mám čas se v klidu připravit, ale moje myšlenky už k zápasu směřují. Moc se těším," řekl hráč.

Reklama