Hlavní obsah

Berdych: Přál bych Nadalovi, aby se na Turnaji mistrů zdržel co nejdéle

Petr MarekSport.czPrávo

Až do pátku se bude Tomáš Berdych připravovat na vrchol sezóny, finále Davis Cupu, v prostějovské hale a poté se přesune do Barcelony, kde se setká s Radkem Štěpánkem. Minulý týden odpočíval se svou přítelkyní Lucií Šafářovou v Dubaji a nyní opět trénuje s novou chutí. Do finálového duelu budou čeští tenisté vstupovat jako outsideři, ale Berdych věří, že některé výhody by mohly být na české straně...

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Český tenista Tomáš Berdych na tréninku v prostějovské hale

Článek

Blíží se finále Davis Cupu se Španělskem. Do pátku se připravujete v Prostějově, v sobotu již budete v dějišti zápasu v Barceloně. Jak se na vyvrcholení sezóny těšíte?

Strašně moc. Na konci roku je samozřejmě mnohem příjemnější připravovat se na finálový souboj týmové soutěže než na nějaký turnaj, či jinou menší akci. Po odpočinku v Dubaji, který jsem po hodně dlouhé, náročné sezóně potřeboval, se do tenisového tréninku zase vracím s obrovskou chutí. Normálně bych si sice plán nastavil jinak, na raketu bych nešáhnul delší dobu, ale daviscupové finále je něco jiného. Jde o velký závěr sezóny o šanci, která se možná už nebude opakovat.

Před časem vás sužovaly zdravotní problémy. Jak na tom nyní jste?

Je to už dlouho. Nemá proto cenu se k tomu vracet. Všechno je v pohodě, nic mě netrápí. Mohu trénovat, jak potřebuji a stoprocentně se připravit.

Dva nejlepší španělští hráči světová dvojka Nadal a sedmička Verdasco hrají na Turnaji mistrů. Sledujete, jak si tam počínají?

Nemám na to čas. Jejich výsledky jsem ale zaregistroval. Vím, že Nadal prohrál se Söderlingem a Verdasco dost potrápil Federera. Pro nás je určitě výhodou, že tam hrají. Hlavně Nadalovi bych přál, aby mu to šlo co nejlépe a dostal se ze skupiny. Ať odehraje zápasů co nejvíce a do Barcelony přijede co nejpozději. My těch výhod moc nemáme. Musíme sbírat každou možnost a tato může být jednou z nich.

Jaké jsou ty další?

Určitě to, že mají nesmírně silný a vyrovnaný tým. Může to znít zvláštně, ale mohou přebrat. Postaví-li vše na prvních dvou hráčích, kteří budou na konci sezóny extrémně unaveni, nemusí to být ta správná varianta, než kdyby hráli například Ferrer a Robredo. Je to však jen kdyby. My prostě opravdu moc na výběr nemáme. Je tu ale třeba i těch jejich sedmnáct domácích duelů bez porážky. Každá série však jednou končí. Proč by to nemohlo být právě teď. Pokusíme se o to porvat.

Zaregistroval jste už, jak zájem o tenis v Česku po postupu do finále Davis cupu stoupá?

Na vlastní kůži zatím ne. Je ale dobře, že tomu tak je. Přirovnal bych to k hokejovému Naganu. Tehdy všichni kluci běhali po ulicích a chtěli hrát hokej. Viděli, že se našim klukům dařilo a říkali si, že třeba budou jednou jako oni. Bylo by hezké, kdyby to s mladými tenisty bylo podobné a měli o tenis zájem. Čím více jich bude, tím lépe. Zase by bylo z čeho vybírat.

Reklama