Hlavní obsah

Federer prožil neuvěřitelný rok a míří za dalším rekordem

PRAHA

Jedno je jasné. Švýcarský tenista Roger Federer popáté v kariéře přezimuje na postu světové jedničky. Osmadvacetiletý Federer podruhé zvítězil na probíhajícím Turnaji mistrů a upevnil si tak první místo v žebříčku. "Jsem moc šťastný, že letošní sezónu zakončím jako světová jednička. Tohle byl neuvěřitelný rok," prohlásil vítěz patnácti grandslamů.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Roger Federer na Turnaji mistrů v Londýně

Článek

Zatímco Rafael Nadal přiznává, že letošní sezóna mu nevyšla úplně podle jeho představ, Roger Federer je z roku 2009 nadšený. A není divu...

V prvním grandslamu sezóny, na Australian Open, sice ve finále podlehl Rafaelu Nadalovi, avšak poté už zase začal tenisovému světu kralovat. V květnu poprvé v kariéře vyhrál French Open a o měsíc později se pošesté radoval z triumfu ve Wimbledonu. Ziskem wimbledonského titulu překonal Roger Federer rekord Peta Samprese v počtu vyhraných grandslamů. A kromě toho se opět stal světovou jedničkou.

Osmadvacetiletému Švýcarovi se ale dařilo i mimo kurty. V dubnu se oženil s dlouholetou přítelkyní Mirkou a v červenci se jim narodila dvojčata - holčičky Charlene Riva a Myla Rose. "Tohle byl neuvěřitelný rok. A to jak na kurtu, tak i v soukromém životě," říká rodák z Basileje na oficiálních webových stránkách londýnského turnaje.

Cíl splnil

Nyní je vítěz patnácti grandslamů na Turnaji mistrů v Londýně. A i tady se mu zatím daří. Ve skupině dvakrát vyhrál a upevnil si tak první místo ve světovém žebříčku. Popáté v kariéře tedy přezimuje na tenisovém trůnu. "Návrat na první místo pro mě znamená strašně moc. Jsem strašně šťastný, že letošní sezónu zakončím opět jako světová jednička. Byl to můj cíl. Je to nádherný pocit," radoval se čtyřnásobný vítěz Turnaje mistrů, který míří za dalším rekordem.

Tím, že pětkrát zakončil sezónu na nejvyšší pozici, vyrovnal  Jimmyho Connorse. A tak pokud se mu to povede i pošesté, vyrovná rekord Peta Samprese, který byl nejlepším hráčem v letech 1993 až 1998.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články