Hlavní obsah

Čermáka s Mertiňákem nadchl nečekaný postup do semifinále

Před svým prvním Turnajem mistrů by česko-slovenský tenisový pár František Čermák a Michal Mertiňák bral, kdyby v Londýně vyhrál aspoň jeden zápas. Po čtvrtečním vítězství nad polskou dvojicí Fyrstenberg, Matkowski se jim ale podařilo postoupit do semifinále a dosáhnout úspěchu, který jim těsně po zápase ještě nedocházel.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Michal Mertiňák ze Slovenska (vpravo) a František Čermák na Turnaji mistrů v Londýně

Článek

"Je to skvělý. Myslím, že si to ani jeden z nás ještě naplno neuvědomujeme. Je to neskutečný pocit," prohlásil Čermák, který stejně jako Mertiňák popíjel při setkání s novináři pivo - kvůli dopingové kontrole po zápase.

"Po prvním zápase jsem nečekal, že bychom mohli vyhrát a postoupit," uvedl třiatřicetiletý český tenista. "Když jsme viděli skupinu, říkali jsme si, že když vyhrajeme jeden zápas, tak to bude skvělý."

Pro Mertiňáka je dnešní postup zatím největším sportovním úspěchem. "Asi si ještě neuvědomujeme, co se vlastně stalo. Vůbec jsem nepředpokládal, že postoupíme, hlavně po prvním zápase, kdy jsme prohráli s Bhúpathím a Knowlesem."

Oba tenisté ještě nevědí, s kým budou v sobotním semifinále hrát, protože se čeká na páteční výsledky posledního kola druhé skupiny. "Myslím, že je úplně jedno. Je tu osm nejlepších týmů. Ale doufám, že to není poslední zápas, který jsme tady vyhráli," zdůraznil Čermák.

Záleží, kdo se dostane do vedení

Podle něj na tak kvalitním turnaji, jakým je Turnaj mistrů, záleží především na tom, kdo se dostane do vedení. "Je to tak vyrovnaný, že stačí jeden míč, jeden brejk a člověk hraje jinak," řekl. "Když člověk vede, víc si dovolí, riskuje, nemusí nic měnit, naopak druhý tým musí vymýšlet. Každý tady dobře servíruje, tak těch šancí je hrozně málo."

Ať však dopadne semifinále jakkoli, je to pro oba obrovská zkušenost, jak řekl Mertiňák. "Dokázali jsme si, že jsme schopni porážet ty nejlepší týmy. To se mi doteď nepovedlo," dodal Čermák.

Ani jeden z nich se v páru nepovažuje za lídra. "Navzájem se taháme. Jednou hraje líp ten, pak ten druhý. Vzájemně se doplňujeme," řekl Mertiňák. "Je skvělý, že si rozumíme i mimo kurt. Užíváme si to," doplnil Čermák.

Reklama