Hlavní obsah

Davyděnko porazil Söderlinga a vyřadil Djokoviče z Turnaje mistrů

Novak Djokovič neobhájí loňský titul z Turnaje mistrů. Srbský tenista v pátek sice ve svém třetím duelu v londýnské skupině B porazil 7:6 a 6:3 Španěla Rafaela Nadala, ale protože v poslední dvouhře zdolal Rus Nikolaj Davyděnko 7:6, 4:6 a 6:3 již jistě postupujícího Robina Söderlinga, obsadil Djokovič v konečné tabulce kvůli horšímu poměru setů až třetí místo. Překvapivý semifinalista Söderling se v sobotním semifinále utká s Juanem Martínem del Potrem, Davyděnko bude hrát s Rogerem Federerem.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Rafael Nadal (vlevo) gratuluje Novaku Djokovičovi k vítězství na Turnaji mistrů.

Článek

Dvaadvacetiletý Djokovič sice vyhrál ve skupině dva zápasy, ale k postupu potřeboval ještě večerní pomoc Söderlinga, jenž si překvapivě zajistil účast v semifinále už po dvou duelech. Švédský náhradník za zraněného Andyho Roddicka sice dokázal v utkání s Davyděnkem vyrovnat stav setů na 1:1, ale nakonec poprvé v Londýně prohrál. Mezi nejlepší čtveřici tak postoupil spolu se svým přemožitelem. Základní částí turnaje nikdo z osmi hráčů neprošel bez porážky.

Šestinásobný grandslamový vítěz Nadal, jenž týden před finále Davis Cupu proti Česku opustí Londýn bez vyhraného setu, dnes proti Djokovičovi podal stejně matný výkon jako v předchozích dvou zápasech. Třiadvacetiletý Španěl zaznamenal téměř třikrát víc nevynucených chyb než vítězných úderů (35/12) a navíc se musel na začátku druhého setu podrobit ošetření spodní části zad.

Nadal má být za týden oporou španělského týmu ve finále Davis Cupu na antuce v Barceloně. V Londýně se představil i druhý člen výběru Alberta Costy Fernando Verdasco, jenž také skončil už v základní skupině a navíc ohlásil problémy s kolenem.

Stejně jako Nadal si dnes připsal třetí porážku i česko-indický pár Lukáš Dlouhý, Leander Paes a Londýn opouští bez zisku jediného setu. Letošní šampióni Roland Garros a US Open tak dopadli při premiéře finále sezóny v britské metropoli stejně jako loni při loučení se Šanghají.

Dlouhý s Paesem ve svém závěrečném třetím duelu ve skupině B podlehli 6:7 a 4:6 bělorusko-izraelské dvojici May Mirnyj, Andy Ram. "Po US Open jsme spolu dlouho nehráli. Neměli jsme dost času, abychom se dostali do formy, v jaké jsme byli předtím," řekl Dlouhý.

Leander Paes (vpředu) a Lukáš Dlouhý na Turnaji mistrů byli se svými výkony v Londýně nespokojeni.foto: ČTK/AP/Sang Tan

Člen českého týmu pro finále Davis Cupu a zkušený Ind už neměli šanci postoupit, jejich přemožitelé si naopak právě výhrou zajistili účast v semifinále. V něm narazí na další pár s českým tenistou Františkem Čermákem, jenž se při debutu na Turnaji mistrů probojoval mezi nejlepší čtyři páry společně se Slovákem Michalem Mertiňákem.

Druhé místo ve skupině B nakonec obsadili američtí bratři Bob a Mike Bryanovi, kteří si zachránili pokračování výhrou 6:3, 6:4 nad polsko-rakouskou dvojicí Lukasz Kubot, Oliver Marach. Americká dvojčata se v semifinále utkají s Mahéšem Bhúpathím z Indie a Markem Knowlesem z Baham.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně
Dvouhra - skupina B
Djokovič (3-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 7:6 (7:5), 6:3, Davyděnko (6-Rus.) - Söderling (8-Švéd.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3.
1.Söderling3215:22
2.Davyděnko3215:32
3.Djokovič3214:32
4.Nadal3030:60
Semifinálové dvojice: Federer (1-Švýc.) - Davyděnko, Del Potro (5-Arg.) - Söderling.
Čtyřhra - skupina B
Mirnyj, Ram (7-Běl./Izr.) - Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) 7:6 (7:1), 6:4, B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Kubot, Marach (6-Pol./Rak.) 6:3, 6:4.
1.Mirnyj, Ram3215:22
2.B. Bryan, M. Bryan3214:22
3.Kubot, Marach3214:32
4.Dlouhý, Paes3030:60
Semifinálové dvojice: Čermák, Mertiňák (5-ČR/SR) - Mirnyj, Ram; B. Bryan, M. Bryan - Bhúpathí, Knowles (3-Indie/Bah.).

Reklama