Hlavní obsah

Berdych: Nadal zhubl a už není tolik agresivní

Veronika FeltováSport.cz

S nadějí odjeli čeští reprezentanti na finále Davisova poháru, které se příští víkend uskuteční v Barceloně. Podle Tomáše Berdycha mají šanci přivézt po devětadvaceti letech salátovou mísu. "Šance tady je a my se o ni popereme," slíbil čtyřiadvacetiletý tenista, který doufá v první antukovou výhru nad Rafaelem Nadalem. "Už není tolik agresivní," říká Berdych.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Berdych

Článek
Fotogalerie

Brzy ráno musel vstávat Tomáš Berdych, aby včas dorazil na pražské Hlavní nádraží, kde se těsně před odjezdem na finále Davis Cupu uskutečnila tisková konference. "Radši si přispím, ale den nebude náročný. Čeká nás jen cesta a pak odpočinek. Takže to všechnu doženu," říkala s úsměvem na tváři česká daviscupová dvojka před cestou do Barcelony.

Jakmile vstoupí Nadal na antuku, ožije

Čtyřiadvacetiletý Berdych tento týden trénoval spolu s Janem Hájkem a Dušanem Lojdou na antuce v Prostějově. "Nadal, Verdasco i López hrají levou rukou, takových tenistů ale není mnoho. Zápasy proti nim jsou těžší. Takže je skvělé, že se s námi připravuje Dušan. Zvykneme si a bude to v pohodě," věří Berdych, že v tomhle by španělská trojice hrající levou rukou neměla mít výhodu.

A dalším pozitivem je účast Nadala i Verdaska na právě probíhajícím Turnaji mistrů. "Zatímco my jsme měli čas si odpočinout, oni museli bojovat v Londýně." Jejich prohry na turnaji ale podle něj tolik neznamenají. "Nechceme nic podcenit. Stále musíme brát ohled na to, že se hraje na antuce. A jakmile Nadal vstoupí na antuku, ožije, a to i když se mu zrovna nedaří," říká Berdych.

"Je vidět, že Nadal zhubl a trochu ztratil na síle. Hraje podobně jako před dvěma lety. Dobře běhá, ale není tolik agresivní, spíš se brání. Ta agresivita, která ho vynesla na první místo v žebříčku, mu nyní chybí," všiml si Berdych.

O šanci se poperou

Šance přivézt po devětadvaceti letech do České republiky salátovou mísu podle Berdycha je. "Šance tady je a my se o ni určitě popereme," slíbil rodák z Valašského Meziříčí. "Věřím, že do Barcelony jedeme s nadějí. Bude to nesmírně těžké, ale zkusíme udělat tři body," dodal dál.

Berdychův herní styl je přirovnán ke stylu Robina Söderlinga, který v letošní sezóně Nadala už dvakrát porazil. "Oba hrajeme agresivně a máme dobrý servis. Robin ale Rafaela už na antuce porazil, já zatím ne. Ta tři vítězství nad ním, které mám, jsou z jiných povrchů. Bylo by skvělé, kdyby se mi to zrovna tady povedlo prolomit," přeje si dvacátý hráč světa.

Reklama