Hlavní obsah

Čermák prohrál v semifinále Turnaje mistrů, vypadl i Federer

Český tenista František Čermák si finále turnaje mistrů ve čtyřhře nezahraje. V sobotním semifinále závěrečného turnaje sezóny ve dvojici se Slovákem Michalem Mertiňákem prohráli s bělorusko-izraelskou dvojicí Max Mirnyj, Andy Ram po setech 4:6 a 6:7. Do finále dvouhry překvapivě postoupil Rus Nikolaj Davyděnko, který poprvé v kariéře porazil světovou jedničku Rogera Federera 6:2, 4:6 a 7:5.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

František Čermák (vpravo) se svým deblovým partnerem Michalem Mertiňákem

Článek

Davyděnkovým soupeřem bude Juan Martín Del Potro. Vítěz letošního US Open zdolal ve druhém semifinále Švéda Robina Söderlinga 6:7, 6:3 a 7:6 a může se stát třetím argentinským tenistou, který vyhraje Turnaj mistrů. Před ním to dokázali David Nalbandidan (2005) a Guillermo Vilas (1974). Žádný ruský hráč na Masters nikdy netriumfoval.

Pátý nasazený česko-slovenský pár do semifinále postoupil z prvního místa ve skupině, proti Mirnému s Ramem však již svou formu nepotvrdil. Především na podání byl soupeř lepší, zvláště když se Čermákovi s Mertiňákem nepodařilo využít ani jeden z pěti brejkbolů. Naopak sami hned svůj druhý servis ztratili a první set prohráli 4:6. Druhá sada pak dospěla až do tie-breaku, v němž byl opět šťastnější bělorusko-izraelský pár.

Třiatřicetiletý Čermák tak spolu Mertiňákem na svůj letošní šestý titul nedosáhne. Stále tak čeká na finálovou účast na některém z velkých turnajů, ať už serie Masters či Grand Slamu.

Davyděnko přes Federera do finále

Šance na vyrovnání rekordního pátého vítězství na Turnaji mistrů unikla Federerovi, který nezvládl bitvu s Davyděnkem. Ruský tenista, který prohrál všech 12 předchozích vzájemných měření sil, tak obhájil svou loňskou účast ve finále, ve kterém tehdy podlehl Novaku Djokovičovi.

Nikolaj Davyděnko (vlevo) a Roger Federer po vzájemném zápasefoto: Reuters/Suzanne Plunkett

"Každý, kdo mě zná, rodina, přátelé už na výhru nad Federerem čekali. Myslel jsem, že se mi to povede za rok za dva, ale teď, na konci sezony, je to prostě příjemné," uvedl Davyděnko, který se Švýcarem poprvé prohrál před sedmi lety. "Čekal jsem na to dlouho a že se to povedlo zrovna tady, je prostě skvělé," dodal.

Federerovi se anii ve čtvrtém duelu na turnaji nevydařil úvodní set. S Davyděnkovou hrou si neuměl poradit a po třech ztracených podáních prohrál 2:6. Pak však ukázal stejně jako v předchozích třech zápasech zcela opačnou tvář. Zlepšil se ve všech aspektech hry a dlouho hrál s Davyděnkem vyrovnanou partii. Za stavu 5:4 pak sebral Rusovi podání a srovnal stav na sety.

V rozhodující sadě byli oba tenisté při podání bezchybní až do stavu 5:5, kdy Davyděnko sebral Federerovi servis a následně si zajistil vítězství. "Věděl jsem, že bude bojovat, ale já jsem vydržel. Měl i štěstí, když trefil tu neuvěřitelnou smeč. V tu chvíli jsem si říkal: Prosím, už ne. Nemůžu s ním přeci prohrát i potřinácté," řekl ruský tenista. "Hrál dobře, i když si myslím, že to nebyl náš nejlepší zápas," přidal Federer. "Zápasy s nejlepšími nemůžete otáčet do nekonečna. Na konci už nemáte tolik síly, takže je to hodně o štěstí," dodal.

O finálovém soupeři Mirného s Ramem rozhodne večerní druhé semifinále, ve kterém se utkají americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi s Mahéšem Bhúpathím z Indie a Markem Knowlesem z Baham. Davyděnkův soupeř vzejde ze souboje mezi Juanem Martínem Del Potrem a Robinem Söderlingem.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 3,35 miliónu eur):
Dvouhra - semifinále:
Davyděnko (6-Rus.) - Federer (1-Švýc.) 6:2, 4:6, 7:5, Del Potro (5-Arg.) - Söderling (8-Švéd.) 6:7 (1:7), 6:3, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - semifinále:
Mirnyj, Ram (7-Běl./Izr.) - Čermák, Mertiňák (5-ČR/SR) 6:4, 7:6 (7:4), B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Bhúpathí, Knowles (3-Indie/Bah.) 6:4, 6:4.

Reklama