Hlavní obsah

Tenista Davyděnko doufá, že vystoupil ze Safinova stínu

LONDÝN

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko doufá, že mu nedělní titul na Turnaji mistrů pomůže konečně vystoupit ze stínu bývalé světové jedničky a krajana Marata Safina.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko se raduje z vítězství nad Argentincem Juanem Martinem Del Potrem.

Článek

Osmadvacetiletý Davyděnko dokázal v Londýně skvěle zakončit sezónu. Cestou za svým největším triumfem kariéry porazil i světovou jedničku Rogera Federera a dvojku Rafaela Nadala, ve finále přehrál suverénně Juana Martína del Potra. Přesto po něm téměř nikdo nechtěl v Londýně podpis, ani nebyl středem zájmu fanoušků.

"Každý se koncentruje na Nadala a Federera, ale možná teď získám trochu slávy," usmál se Davyděnko po 19. titulu v kariéře.

Doma platí za modlu Safin

Bez výraznějšího povšimnutí by Davyděnko prošel i po moskevských bulvárech. Doma totiž platí za modlu Safin, který ale letos ukončil kariéru. "Doufám, že proslulý teď budu také v Rusku, což považuji opravdu za důležité. Byl jsem vždy zklamaný, když jsem hrál proti Maratovi a osmdesát procent lidí fandilo jemu. Teď, když Marat skončil, snad budou všichni podporovat mě," přál si Davyděnko.

Davyděnko nepatří mezi extravagantní hráče. Spíš si rád sedne s prutem k řece a chytá ryby. Svůj úspěch si teď chce vychutnat na krátké dovolené na Maledivách. "Utratím tam hodně peněz, ale hodně jich také ušetřím, protože stále nemám byt v Moskvě, což je drahé," řekl a dodal: "Ale tenhle milión (dolarů) mi pomůže něco vybrat."

Cílem je grandslamový titul

Dalším tenisovým cílem Davyděnka je grandslamový titul. "Kdyby se hrálo na dva vítězné sety, tak bych už nějaký vyhrál," řekl. Jenomže grandslové turnaje se hrají na tři vítězné sety. "Musím zapracovat na fyzičce, abych měl šanci uspět už v Austrálii," doplnil.

Ruský hráč rovněž věří, že se konečně zbaví nálepky sázkového podvodníka. Ta se s ním táhne od roku 2007, ale od podezření z ovlivňování výsledků kvůli sázkám byl již loni očištěn. "Pořád jsem ale pod tlakem. A člověk to má v hlavě, když první, na co se mě všichni ptají, jsou otázky ohledně sázení. Jsem překvapený, že mám i v tak těžkém čase dobré výsledky a jsem v desítce," řekl Davyděnko.

Davyděnka se v tomto ohledu zastal Federer a ocenil jeho výkony, Rus poděkoval za podporu i rodině. "Nebýt mých blízkých, tak nevím. Ale mám skvělého kouče, rodinu a to mi dává sílu a šanci," řekl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články