Hlavní obsah

Češi jsou ve finále Davis Cupu outsideři, přesto si věří

PRAHA

Tenisová událost roku je tady! Čeští reprezentanti budou bojovat o slavnou salátovou mísu proti domácímu Španělsku. Do finále vstupují svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila jako jasní outsideři, ale přesně tato pozice jim vyhovuje. Tenisový svět by byl výhrou českých hráčů překvapen, Berdych, Štěpánek a spol. však vědí, že vítězství nemožné není.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tenista Radek Štěpánek z ČR (vpravo) se raduje se spoluhráčem Tomášem Berdychem (vzadu) a s týmem z vítězství.

Článek

Všechny indicie napovídají tomu, že Španělé by měli svého finálového soka přejet a obhájit slavnou salátovou mísu. S finálovými duely mají větší zkušenosti (za posledních osm let byli ve finále čtyřikrát a třikrát se radovali z vítězství), nastoupí za ně druhý nejlepší hráč světa, představí se před domácím publikem a na povrchu, který je tenistům z Pyrenejského poloostrova vlastní - na antuce. Jejich nominovaní hráči jsou na žebříčku výrazně výš než čeští hráči. Španělé obhajují triumf, v daviscupovém žebříčku jsou navíc na první příčce, Češi jsou čtvrtí.

Ještě v minulém týdnu hráli Nadal i Verdasco Turnaj mistrů v Londýně, na aklimatizaci a zvyknutí si na cihlový povrch ale měli času dost - oba vypadli již v základních skupinách a ani jeden z nich si nepřipsal jedinou výhru. Ale v britské metropoli hrálo osm nejlepších hráčů světa... „Nechceme nic podcenit. Stále musíme brát ohled na to, že se hraje na antuce. A jakmile Nadal vstoupí na antuku, ožije, a to i když se mu zrovna nedaří,“ řekl Berdych a jeho slova se v průběhu týdne jen potvrzovala, když Navrátil špehoval tréninky španělského týmu.

Český nehrající kapitán také správně vytušil, že pochroumaného Verdaska pro páteční dvouhry nahradí David Ferrer. Proto nebylo donominování osmnáctého hráče světové žebříčku pro Čechy žádným překvapením.

Duel zahájí Berdych s Nadalem

První zápas obstarají česká dvojka Tomáš Berdych a Rafael Nadal. A český hráč před zápasem přemýšlel, kterak by se mohl dostat na kobylku antukovému králi. „V poslední době zhubl a ztratil na síle. Hraje podobně jako před dvěma lety. Dobře běhá, ale není tolik agresivní, spíš se brání. Ta agresivita, která ho vynesla na první místo v žebříčku, mu nyní chybí,“ rozebírá rodák z Valašského Meziříčí hru druhého hráče světa. Přesto je to právě povrch, který by měl hráče číslo dva postavit na nohy. „Nadal je na antuce, na svém povrchu. Už v tréninku je vidět, jak si víc věří,“ řekl Navrátil.

Češí tenisté jsou ve finále boje o slavnou salátovou mísu potřetí v historii a poprvé hájí barvy samostatné České republiky. V roce 1975 čeští tenisté podlehli Švédsku, o pět let později si ale Lendl, Šmíd, Kodeš a Složil v Praze poradili s Itálií a získali tak prozatím jediný titul v týmové tenisové soutěži. Španělé mají tituly tři, z let 2000, 2004 a z loňského roku, kdy uspěli v argentinském Mar del Plata.

Zatímco tým kolem Jaroslava Navrátila se bude jako již tradičně opírat o Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, kteří by měli odehrát všechny důležité duely, v sestavě Alberta Costy by kromě prvně nominovaných Rafaela Nadala a Davida Ferrera mohl do nedělních dvouher zasáhnout i Fernando Verdasco, se kterým se předběžně počítá i do sobotní čtyřhry. Záležet bude na průběžném stavu finálového duelu a zdraví devátého hráč světa. Do čtyřhry by měl zasáhnout deblový specialista Feleciano López.

„Šance tady je a my se o ni určitě popereme,“ prohlásil Tomáš Berdych. „Bude to nesmírně těžké, ale zkusíme udělat tři body,“ dodal. „Tahle šance může být jednou za život. Chtěl bych ji využít. Budu bojovat jako lev!,“ doplnil Štěpánek. Finále Davis Cupu se odehraje od 4. do 6. prosince, svým pátečním duelem od 16 hodin ho otevírají Tomáš Berdych a Rafael Nadal. Duel vysílá přímým přenosem Česká televize.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík