Hlavní obsah

Nadal: Moje vztahy s Berdychem? Přece perfektní

Marek Burkert (Barcelona)Právo

Kdo čeká, že je Rafael Nadal po výprasku na Turnaji mistrů psychicky na dně, ošklivě se plete. Barcelonská antuka vrátila druhému tenistovi světa optimismus i úsměv do tváře. „Asi by bylo lepší, kdybych v Londýně něco uhrál, ale teď jsem zase hodně pozitivní,“ řekl španělský lídr tři dny před začátkem daviscupové bitvy s Českem.

Foto: Kirsty Wigglesworth , ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal

Článek

V roce 2000 jste v Palau Sant Jordi jako čtrnáctiletý během slavnostního zahájení finále Španělsko-Austrálie nesl vlajku. Vzpomněl jste si na to, když jste přišel do haly?

Vybavuji si, že jsem byl strašně nervózní, když jsem se pohyboval kolem těch skvělých hráčů. Samozřejmě včetně Feliho (Feliciana Lopeze – Nadalova velkého kamaráda). Byla to první velká zkušenost s profesionálním tenisem, z první ruky jsem viděl úroveň nejlepších hráčů.

Na Turnaji mistrů v Londýně jste nevyhrál ani set a váš strýc Toni řekl, že tím utrpělo vaše sebevědomí. Je pro vás povzbuzením vrátit se na antuku?

V Londýně jsem nehrál dobře. Proti hráčům, kteří tam byli, musíte být na vrcholu formy, jinak prohrajete. A já to poznal na vlastní kůži. Ale návrat na antuku je pro mě fakt důležitý. Mám ještě pár dní na to, abych se adaptoval, dostal se do správné pohody a získal zase cit pro antukový povrch, na kterém už jsem snad půl roku nehrál.

V Anglii jste měl problémy se zády. Zmizely?

Byl to jen malé potíže, které jsou pryč. Udělala se z toho větší věc, než byla. Odtrénoval jsem v Barceloně spoustu hodin a neměl jsem jediný problém.

Přesto se zdá, že finále pro vás nepřichází v nejlepší moment. Zažil jste už lepší časy.

Bylo by hezké, kdybych v Londýně tři zápasy vyhrál... Ale můžu vám říct, že se už těším. Pokusím se naladit, co nejlíp to půjde. Uvidíme, jak se budu cítit v pondělí, ale teď jsem opravdu hodně pozitivní.

V Barceloně jste už od neděle. Odpočíval jste po Turnaji mistrů?

Skoro vůbec. Letěl jsem jen domů na Mallorku vyměnit oblečení. Na odpočinek není čas.

Před třemi lety jste po madridské porážce s Tomášem Berdychem o českém tenistovi prohlásil, že je to špatný člověk. Jak byste popsal váš vztah nyní?

Přece perfektní, ne? (usmívá se)

Čili se to otočilo a stali se z vás přátelé?

Moc se nemůžeme přátelit, protože, jak jste si všimli, nemluvím pořád dobře anglicky. Ale vycházíme spolu. Někdy si na turnajích zatrénujeme. To, co se stalo v Madridu, je za námi. Před rokem jsme plánovali nastoupit společně v deblu v Bangkoku, ale já nakonec nepřijel. Jestli hledáte problém, tak nehledejte. Všechno je fajn.

Když myslíte... Tak nám řekněte, jak vzpomínáte na svou jedinou daviscupovou porážku, kdy vás v Brně přehrál Jiří Novák?

Sice jsem prohrál první zápas, ale také jsem vyhrál ten pátý rozhodující. Se Štěpánkem! Prohrávali jsme 1:2, ale Feliciano srovnal proti Berdychovi a já utkání dotáhl k vítězství. Byl to jeden z mých nejlepších zážitků. Davis Cup jsem hrál prvně a to je vždycky hodně speciální věc. Tehdy jsme si otevřeli cestu k zisku trofeje, protože další tři zápasy jsme už hráli doma a to bylo o mnoho jednodušší.

K Rafovi patří i netradiční angličtina
Před třemi lety na turnaji v Madridu byl Tomáš Berdych nepřítelem číslo 1 španělských fanoušků. Vyřadil tehdy jejich miláčka Rafaela Nadala a při oslavě předvedl vcelku nevinné gesto, za které sklidil vlnu nenávisti. Stačil ztišující ukazováček před pusou.„To bylo ale hlavně nafouknutý od novinářů. Ptal jsem se na to fyzioterapeuta Michala Novotného, který žije ve Španělsku. My byli s Rafou od dalšího týdne úplně v pohodě,“ nepřikládal Berdych příhodě velké následky.S Nadalem se ostatně znají už dost dlouho. „Poprvé jsme se viděli snad dokonce v Barceloně na Nike junior tour. To bude deset let. On byl takový hubený kluk, ale jeho tenis vypadal podobně jako dnes.“ Před rokem a půl ale Berdych viděl u Nadala výraznou změnu. „Najednou byl větší, měl spoustu svalů. To byla doba, kdy se dostal nahoru.“Nadal však určitě nepatří do okruhu tenistů, s nimiž Berdych na turnajích kamarádí. „Skupinky tvoří země, které k sobě mají blíž. Třeba Španělé s Argentinci. Ale když se Rafaela chci na něco zeptat, tak není žádný problém.“Možná jediný. Nadalova zvláštní angličtina, kterou příliš nepiluje. „Ostatní Španěláci z něj v dobrém mají srandu. Jednou jsme byli na reklamním mítinku, kde se natáčelo video na americkou tour. Každý měl říct nějaký slogan a pak nám pouštěli to, co se nehodilo. Rafovy proslovy byly fakt vtipný. Nasmáli jsme se. On ale všem ještě zamával. Bere to v pohodě.“Když se o víkendu řešilo, jak se tenisté dostanou na zápas Barcelony s Realem, Berdych dokonce plánoval požádat Nadala o lístky. „Pak jsme ale slyšeli, že ani on se tam nedostal...“

Reklama