Hlavní obsah

Češi už nesmějí klopýtnout, ve finále Davis Cupu prohrávají 0:2

BARCELONA/PRAHA

Pokud chtějí čeští tenisté získat slavnou salátovou mísu pro vítěze Davis Cupu, musejí zvítězit ve všech třech zbývajících zápasech. Po prvním hracím dni totiž prohrávají s domácím Španělskem 0:2 na zápasy. V úvodním duelu podlehl Tomáš Berdych Rafaelu Nadalovi 5:7, 0:6 a 2:6 a ve druhém zápase ztratil Radek Štěpánek vedení 2:0 na sety a s Davidem Ferrerem prohrál 6:1, 6:2, 4:6, 4:6 a 6:8.

Foto: Juan Medina, ČTK/AP

Zklamaný český tenista Radek Štěpánek ve finále Davis Cupu v souboji se Španělem Davidem Ferrerem

Článek
Fotogalerie

Berdych hned na úvod utkání s Nadalem nedokázal splnit předsevzetí, které si před zápasem dal. Rodák z Valašského Meziřící hodlal se španělským favoritem co nejdéle držet krok. Ale Nadal dokázal sebrat českému reprezentantovi hned úvodní servis zápasu. Dvacátý hráč světového žebříčku však brejk svému soupeři ulehčil. Do zápasu totiž vstoupil nervózně a v úvodním gamu udělal dvojchybu a vyrobil další dvě nevynucené chyby. Přesto se brzy vzchopil, když díky svým dobře umístěným úderům dokázal dostat Španěla pod tlak a ztracený servis si vzal zpět.

Oba tenisté si od té doby své servisy hlídali. Český tenista odrážel ataky soupeře díky agresivní hře podpořené umístěnými míči k čárám a častým přechodům na síť. V jedenácté hře se však neubránil. Nadal si postupně vypracoval tři brejkboly, a přestože se Berdychovi podařilo dva jednoznačně odvrátit, třetí už Španěl využil a získal úvodní set.

Rafael Nadal se raduje po jednom z míčků během utkání s Tomášem Berdychem ve finále Davis Cupu. foto: Reuters/Marti Fradera

A právě Nadalův zisk prvního setu se stal v dalším průběhu zápasu klíčový. Ve druhém setu se totiž domácímu tenistovi podařilo získat opět podání svého soupeře a začal ve hře dominovat. Zlepšil se jeho pohyb na dvorci a údery, které v úvodním setu končily daleko před základní čárou, ve druhé a třetí sadě dopadaly těsně před ní a Čech byl zaháněn do defenzivy. Ve druhém setu Berdych nevybojoval ani jeden game a podobný průběh měla i třetí sada.

Štěpánek ztratil dobře rozehraný zápas

S obrovskou chutí vstoupil do zápasu s Davidem Ferrerem Radek Štěpánek. Oba tenisté si sice hned na začátek zápasu prorazili servisy, ale v případě španělského tenisty to byl jediný zisk v první sadě. Štěpánek byl jasně lepším tenistou na dvorci. Divákům v barcelonské hale předváděl pestrou hru plnou zkrácených míčů, volejů na síti a umístěných balónků. Ferrer se trápil a nevěděl, jakou hrou by měl českého tenistu přehrát. První set prohrál jednoznačně, ve druhém se začal zlepšovat, ale na zdramatizování to nestačilo.

Ve třetím setu se však zlepšil a Radek Štěpánek začínal mít s pohyblivým Španělem potíže. Ferrerovi narozdíl od karvinského rodáka vycházel první servis a od třetí sady si začínal zvykat na styl Štěpánkovy hry. Třetí dějství trvalo přes hodinu a Ferrer podpořen povzbuzováním diváků dokázal zápas zdramatizovat, když nejdříve snížil stav setů a ve čtvrté sadě se rychle probojoval do vedení. Česká jednička sice dostála pověsti bojovníka a ze stavu 1:4 dokázala sadu zdramatizovat a snížit až na 4:5, Ferrer byl ale v laufu a dokázal stav setů vyrovnat.

Během prvních čtyř sad se urodilo plných sedmnáct breaků a o osmnáctý se hned v úvodní hře rozhodujícího setu pokoušel Ferrer. Ale Štěpánek odolal a všechny čtyři brejkboly odvrátil. Oba tenisté si střežili své servisy až do třinácté hry, v níž se Ferrerovi podařilo protrhnout Štěpánkovi podání a v následující hře dotáhl zápas do vítězného konce.

V sobotu je na programu čtyřhra, v neděli pak zbylé dva zápasy singlistů. Všechny zápasy přinese Sport.cz v průběžně aktualizovaných článcích.

Finále Davisova poháru:
Španělsko - Česká republika 2:0
Nadal - Berdych 7:5, 6:0, 6:2, Ferrer - Štěpánek 1:6, 2:6, 6:4, 6:4, 8:6.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík