Hlavní obsah

Berdych: Musel jsem smeknout, Rafa byl bezchybný

Marek BurkertPrávo

Španělské tribuny hromově bouřily. Antukový gigant Rafael Nadal je nezklamal. V úvodním zápase daviscupového finále smetl z barcelonského kurtu Tomáše Berdycha. Česká šance umřela už na konci úvodní sady.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych během utkání proti Rafaelu Nadalovi ve finále Davis Cupu.

Článek

V prvním setu vám chyběly dva míčky k jeho zisku. Zacloumala s vámi ta neproměněná šance?

Myslím, že jo. Měl jsem tam pár možností. Mohlo se to asi vyvíjet jinak.

Kde pak nastal problém? Nadala jste předtím dokázal několikrát rozebrat.

Jedenáctý game byl hrozně dlouhý, ale neservíroval jsem optimálně. Udělal jsem tam několik chyb a Rafa začal hrát moc dobře.

Kapitán Navrátil také vyběhl na kurt a protestoval...

... protože tam byl jasně dobrej míček pro mě! A sudí to úplně otočil. To mi teda moc nepomohlo. Mohl jsem mít servis na výhru v gamu.

A místo toho přišlo 13 ztracených her v řadě.

To bylo na tom to nejhorší. Strašně frustrující. Troufám si říct, že jsem je neprohrál tolik mojí vinou. On byl zkrátka bezchybný. Musel jsem se tomu v duchu až pousmát a smeknout. Zasloužil si to! První set byl ještě těsný, ale pak to pro mě začalo být hodně špatný.

Po druhé sadě jste odešel do šatny. Kdo vám tam radil?

Byli tam Petr Pála i Radek Štěpánek. Moc věcí na změnu nebylo. Musím říct, že jsem na Rafu zkusil vše, co umím na dvorci vymyslet. Trochu ho třeba zpomalit, ale našel svůj rytmus.

Jak takový debakl otřese vaším sebevědomím?

Ono není příjemné z tohoto pohledu prohrát žádný zápas. Ale jedna porážka svět nezboří, vždyť on prohrál na antuce snad tolik zápasů, že to člověk spočítá na prstech jedné ruky.

Budete připraven na čtyřhru? Hlavně psychicky?

Hrál jsem s Nadalem na antuce, takže se asi moc nedalo čekat, že povedeme 1:0. Byli jsme už párkrát v této situaci. Třeba proti Federerovi a Švýcarům a taky jsme to otočili. Hraje se přece pět zápasů.

Co jste říkal na saka, ve kterých jste nastoupili?

Myslím, že to byl originální nápad vzhledem k tomu, že Češi ve finále nehráli tak dlouho. Kdyby s něčím takovým přišli Španělé, kteří vyhrávají Davis Cup každý druhý rok, tak by to asi nebylo nic moc. (usmívá se) Radkovi se to moc povedlo. Celé to vymyslel a zajistil on.

Reklama