Hlavní obsah

Sen o salátové míse se rozplynul už po čtyřhře, Berdych se Štěpánkem neuspěli

Ondřej CupalSport.cz

Byl to krásný sen, který skončil ve finále už v sobotu. Čeští tenisté Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem po svých pátečních prohrách v singlech neuspěli ani v sobotní čtyřhře, když v barcelonské hale podlehli dvojici Feliciano López, Fernando Verdasco 6:7, 5:7 a 2:6. Španělé získali třetí rozhodující bod a obhájili salátovou mísu pro vítěze Davis Cupu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští tenisté Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek během finále Davis Cupu proti Španělsku.

Článek

Český nehrající kapitán Jaroslav Navrátil vyslal do čtyřhry podle předpokladů stejné hráče, kteří obstarali páteční singly - Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Soupeř naopak změnu nenahlásil a do čtyřhry tak nastoupili Fernando Verdasco a Feliciano López.

A byli to Španělé, kteří jako první získali výhodu breaku. Při Berdychově podání poslal podávající tenista míček do autu a umožnil tak domácí dvojici hned dva brejkboly v řadě. Španělé využili hned ten první, když se podařil přesný return Verdaskovi. České dvojici se ale podařil rebreak. Za stavu 30:40 udělal Verdasco dvojchybu a v dalších dvou výměnách vždy poslal servírující Verdasco míček do autu.

Češi setbol nevyužili

O osudu prvního setu nakonec musel rozhodnout tie-break. V něm si Španělé hned na začátku vybojovali minibreak, když Berdych chyboval na síti. Štěpánek sice díky povedeným volejům snížil, ale soupeř českých tenistů se dostal opět o krok vpřed, když poslal Berdych míček za základní čáru. Španělé se probojovali ke třem setbolům, ani jeden však nedokázali využít. Vzápětí měli k dispozici jeden setbol Češi, ale Španělé ho odvrátili a vzápětí získali úvodní sadu pro sebe.

Průběh druhého setu nenabídl příliš dramatických momentů. O osudu celé sady rozhodla jedenáctá hra, v níž vedli čeští tenisté již 40:0 při vlastním podání, ale nakonec museli odvracet jeden brejkbol, který se Španělům podařilo přetavit v break. Druhou sadu tak získali Španělé díky jediné prolomené hře 7:5.

Otřesení čeští tenisté neudrželi na začátku třetí sady koncentraci a hned v úvodním gamu čelili při Štěpánkově servisu hrozbě tří brejkbolů. Třetí se podařilo domácímu týmu proměnit. Další break získali Španělé v pátém gamu, když využili šestý brejkbol. Domácí si vítězství nenechali ujít a už po sobotní čtyřhře rozhodli o tom, že salátová mísa pro vítěze Davis Cupu zůstane ve Španělsku.

Finále Davisova poháru:
Španělsko - Česká republika 3:0
López, Verdasco - Berdych, Štěpánek 7:6 (9:7), 7:5, 6:2.

Reklama

Související témata: