Hlavní obsah

Berdych se Štěpánkem: Cítíme smutek, ale vyženeme ho z hlavy

Porážka 0:5 hodně drsně ukončila českou sezónu v Davis Cupu. Na Radkovi Štěpánkovi s Tomášem Berdychem bylo znát zklamání i smutek. Chtěli víc, mnohem víc. Přesto si nemají co vyčítat. Štěstí si vybrali v semifinále v Chorvatsku a v Barceloně vyhrál lepší tým.

Foto: Juan Medina, Reuters

Zklamaní čeští tenisté Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych při čtyřhře ve finále Davis Cupu.

Článek

Je něco, co byste v průběhu finále udělali třeba maličko jinak?

Berdych: Nevím, nenapadá mě nic. Ať to bylo čtyřhrou nebo tím mým singlem, tak bych asi těžko něco změnil. Bylo to o šancích, které se nepovedly. Na ty bych čekal, i kdybychom hráli znovu. Určitě by to ale bylo jiné v tom, že by člověk nešel do něčeho úplně nového. Zkušenosti navíc by mohly hrát velkou roli a pomoct. To by bylo jediný.

Neříkáte si, že jste ale prohráli s někým, kdo si to opravdu zaslouží. Španělé se ukázali jako velká parta…

Štěpánek: Přát vítězství soupeři umí málokdo (směje se). Bylo to ale v rámci fair-play, mělo to úroveň. Celý týden jsme měli respekt.

Berdych: Zasloužili si vyhrát. Herně udělali a předvedli maximum. Jejich výkony byly skvělé. Nebyl důvod z jejich strany dělat nám nějaké, když to tak řeknu, naschvály.

Co z těch tří finálových dnů vám zůstane nejvíc v paměti?

Štěpánek: Cítíme smutek. V člověku to dál je. Tu mísu jsem strašně moc chtěl získat. Nebylo mi úplně nejlíp, když jsem viděl, jak ji zvedají Španělé. Každopádně si ji zasloužili, byli opravdu lepší.

CO TAKÉ ZAZNĚLO V BARCELONĚ
„Španělé nejsou ve své kůži, působí na mě jako zvadlé květiny.“ Nadalův přítel a bývalý tenisový sudí Milan Štěrba dával českému týmu slušné šance.
„Mluvím, chodím, dýchám. Takže jsem připraven ve čtyřhře nastoupit. Já už hrál i těžší zápasy, víte?“ Radek Štěpánek odpovídá, zda mu duel s Ferrerem nesebral moc sil.
„Nadal ztratil sílu.“ Tomáš Berdych den před tím, než proti světové dvojce uhrál jen sedm gamů.
„Saka jsme měli hezký, ale radši bych utrhnul bod do naší šatny.“ Radek Štěpánek, který vymyslel nápad s retro saky připomínajícími daviscupový triumf z roku 1980.
„Seděli jsme tam jak kmotři.“ Radek Štěpánek o čtyřicetiminutovém losovacím ceremoniálu. * „Co to je za otázku? Proč se na to ptáte? O soukromí jiných lidí nemluvím.“ Rafael Nadal byl požádán, aby reagoval na nemanželskou aféru golfisty Tigera Woodse.
„Měl jsem strašidelně pramálo času na regeneraci.“ Radek Štěpánek po páteční dvouhře ulehl ve tři ráno.

Zaháněli jste ze soboty na neděli nějak smutek?

Berdych: Ále, zahánět smutek... Už na kurtu jsme si dali to naše vítězné kolečko. Je potřeba to co nejrychleji vyhnat z hlavy.

Štěpánek: Odlehčit.

Berdych: Přesně tak. Stejně si to každý z nás nejvíc uvědomí až po čase, až se nám to rozleží v hlavách. Asi to ještě přijde. Jsme na to celá parta, abychom ten smutek rozptýlili. Nebudeme truchlit v koutě.

V pondělí letíte domů a v úterý už zase budete trénovat na novou sezónu, ne?

Berdych: Tak rychle asi ne. Ale volného času fakt moc nebude. Tak nataženou sezónu mám poprvé v životě, ale mě to netrápí. Třeba mi tahle změna přinese do nového roku i něco pozitivního.

Takže jak dlouho budete odpočívat? Týden?

Berdych: To míň. Pár dnů bez rakety.

Štěpánek: Pro mě se sezóna nezabrzdila. Jak říkají Američané: Beru dvě v jednom. Moje volno bude trvat tak den dva. A znova se vrhnu do tréninku. Ty dva dny ale raketu držet nebudu. Stoprocentně ne.

Jaké máte plány na tento týden?

Štěpánek: Chci si užít rodinu, svoje nejbližší. V posledních měsících jsem nestrávil doma možná ani ten týden, takže si to budu chtít užít.

Berdych: Já taky budu spíš doma, než bych někam vyrazil na pláže. Nechci riskovat nějakou chřipku, v klidu budu doma s rodinou.

Nemáte obavy, co s vámi ten letošní zápřah provede v příští sezóně? Abyste hned v lednu neměli problémy...

Berdych: Já doufám, že ne. Finále je velká zkušenost, i když to nedopadlo, může nám dodat pozitivní energii. Nemyslím, že to bude v něčem špatné. Při nejhorším se dá ten program, co máme po australské části sezóny, upravit. A poskládat si ho podle toho, jak se budeme cítit.

Štěpánek: Může to být i pozitivní. Člověk je v zápasovém zápřahu, myšlení, pořád jede. Pauza není dvouměsíční, kdy člověk vypadne z rytmu a pak se do toho dostává delší dobu. Můžu být hned na začátek pěkně rozjetý. Věřím tomu.

Kdy tedy začnete sezónu? Štěpánek: Lednovým turnajem v Brisbane, kde obhajuji titul. Začíná už třetího.

Berdych: Já taky.

Můžete ještě říct, co jste říkali na podporu českých fanoušků?

Štěpánek: Spousta známých píše, že to byl neuvěřitelný zážitek, to, co se nám povedlo, a že se nemáme zač stydět. Všem děkuju za podporu, kterou nám vyjadřovali, jak za námi jezdili. I když to bylo pro ně třeba finančně náročný. Strašně moc si toho vážíme. Doufám, že s námi zůstanou fanoušci i nadále. Snad budeme ty radosti zažívat dál společně i další rok

Ozvali se i vítězové z roku 1980, kteří původně měli v Barceloně být?

Štěpánek: Ivan Lendl mi v sobotu volal a říkal, že je to škoda, ale přesto gratuluje, že jde o skvělý úspěch a příští rok máme šanci ho minimálně zopakovat.

Těžko si představit, že byste v anketě o Sportovce roku nevyhráli kategorii nejlepší kolektiv. Přijdete na vyhlášení?

Štěpánek: Já ne, letím do Ameriky a budu tam i přes Vánoce a pak hned mířím do Austrálie.

Berdych: Já budu doma. Takže pokud se nic nestane, přijdu. Jasně.

Těší vás, že jste tenis zviditelnili i tímhle způsobem?

Berdych: Určitě je to hezký. Davis Cup byla u nás letos bez debaty největší sportovní událost.

Reklama