Hlavní obsah

České tenisty čeká příští rok Španělsko

Čeští tenisté budou hrát v příštím roce v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru doma proti Španělsku, druhému nasazenému týmu a letošnímu finalistovi prestižní týmové soutěže mužů. Rozhodl o tom dnešní londýnský los. Utkání je na programu od 6. do 8. února. Čeští tenisté se udrželi mezi elitou díky víkendovému vítězství 4:1 v Thajsku.

Foto: ČTK/AP

Juan Carlos Ferrero ví, že to proti českým tenistům nebude mít jednoduché

Článek

Druhý letošní finalista a nejvýše nasazený tým Austrálie nastoupí za rok na domácím kurtu proti Švédsku. Američané budou hostit Rakousko, doma bude proti Maroku hrát také Argentina a Švýcarsko pojede do Rumunska.

Jak kapitán Cyril Suk, tak i tenista Radek Štěpánek měli Španělsko jako svůj tip. "Ale to neznamená, že bych si ho přál. Byl to jen tip," upozornil z americké Floridy v rozhovoru pro ČTK Suk. V elitní osmičce není podle jeho slov slabý tým. "Takže je úplně jedno, koho jsme dostali. "Pozitivní je, že hrajeme doma a budeme mít možnost výběru povrchu," vyzdvihl.

Vzájemné zápasy
1972BarcelonaŠpanělsko vs. ČSSR 3:2Evropa zóna B, finále
1971PrahaČSSR vs. Španělsko 3:2Evropa zóna A, finále
1965PrahaŠpanělsko vs. ČSSR 4:1Evropa semifinále
1931PrahaČSR vs. Španělsko 3:2Evropa první kolo

V Ostravě se hrát nebude

Místo a povrch musí vedení českého týmu nahlásit v průběhu prvního prosincového týdne. V dějišti několika minulých zápasů daviscupového týmu v Ostravě se však duel konat nemůže, neboť hala ve Vítkovicích prochází přestavbou kvůli hokejovému MS. A stánek v Porubě využívají ostravští extraligoví hokejisté.

"Vybrané místo musí mít kvalitní zázemí, špičkové hotely a vše musí být dobře dostupné z letiště," vypočítal aspekty pro výběr manažer týmu Vladimír Šafařík, který už má nějaké nabídky. "Zápas to určitě bude atraktivní, ale ze sportovního hlediska hodně těžký," dodal.

Antuka není rozhodující

Podle Suka již neplatí, že Španělé jsou výhradně antukoví specialisté. "Dokázal to Ferrero finálovou účastí na US Open. Hrají výborně všude, umějí podávat. Navíc mají pět až šest hráčů na výběr," vypočítal výhody soupeře Suk. "A je to bojovný tým, jen debla mají slabšího," doplnil kouč.

Harmonogram Davisova poháru 2004
První kolo6. až 8. února
Čtvrtfinále9. až 11. dubna
Semifinále24. až 26. září
Finále3. až 5. prosince

Štěpánek si je vědom, že v únoru bude favoritem soupeř. "Ale máme výhodu domácího prostředí a určitě nebudeme mít co ztratit. To jsou naše velké výhody," vypočítal české devizy. "Musíme najít rychlý povrch, aby míč moc neskákal, spíš klouzal," navrhoval už dnes kapitán Suk.

Štěpánek, který se potýkal v minulých týdnech se zraněním zad a se streptokokem, hrál během své kariéry s Ferrerem, Costou a Corretjou. "Sice jsem všechno prohrál, ale bylo to na antuce, na níž se Španělé narodili," podotkl hráč, který už po potížích opět trénuje a měl by se objevit na turnaji v Lyonu.

Dvojice pro první kolo Davisva poháru 2004:
Českovs.Španělsko (s)
Austrálie (s)vs.Švédsko
USA (s)vs.Rakousko
Rusko (s)vs.Bělorusko
Argentina (s)vs.Maroko
Rumunskovs.Švýcarsko (s)
Chorvatskovs.Francie (s)
Kanadavs.Nizozemsko (s)
Poznámka: (s) - nasazené týmy

Reklama