Hlavní obsah

Novák dobývá Šanghaj, chybí poslední krok

ŠANGHAJ

K dobytí Šanghaje zbývá české tenisové jedničce Jiřímu Novákovi poslední krok. V semifinále turnaje si poradil s Australanem Waynem Arthursem ve třech setech 6:7, 6:3, 6:2 a v neděli bude bojovat o svůj šestý titul z ATP Tour.

Foto: DPA/EPA

"Jsem šťastný, nestává se každý týden, abych postoupil tak daleko," radoval se Jiří Novák (na snímku).

Článek

Novák je na tvrdém povrchu v Šanghaji nasazenou jedničkou a s rolí favorita se dosud hladce vypořádal. Navíc přijel do Číny výborně rozehraný z víkendového Davis Cupu v Thajsku, kde si poradil s Paradornem Srichaphanem. V Šanghaji mu vítěznou cestu usnadnilo také zranění Švéda Magnuse Normana. V pátečním čtvrtfinále tak Novák odehrál jen tři gamy a mohl šetřit silami.

Boj, který se nekonal

Osmadvacetiletý Novák se utká o svůj druhý letošní titul po červencovém vítězství v Gstaadu s dalším Australanem Markem Philippoussisem, který vyřadil ve dvou setech devatenáctiletého Švéda Roba Soderlinga.

S Philippoussisem má Novák nerozhodnou bilanci. Utkali se dvakrát, loni na antuce v Římě se radoval český tenista, na tvrdém povrchu v Memphisu před sedmi lety byl úspěšnější Australan.

"Jsem šťastný, protože se nestává každý týden, abych postoupil do semifinále," radoval se Novák už po páteční výhře nad Normanem. Zápas totiž čekal hodně náročný. "Hráli jsme proti sobě už hodněkrát. Jsme stejně staří, potkávali jsme se na satelitech i challengerech," doplnil.

Na šanghajském podniku Heineken Open si účastníci rozdělí 380.000 dolarů.

Šanghaj, semifinále
Novák (1-ČR) - Arthurs (Austr.) 6:7 (7:9), 6:3, 6:2, Philippoussis (3-Aust.) - Soderling (Švéd.) 6:4, 6:4.

Další turnaje

Palermo, čtvrtfinále
Martin (6-Šp.) - Squillari (Arg.) 7:6 (7:3), 6:4, Horna (8- Peru) - Fernandez (Šp.) 3:6, 7:6 (9:7), 6:1, Mathieu (Fr.) - Veronelli (It.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:3.
Čtyřhra
Čermák, Friedl (1-ČR) - Braasch, Moron (Něm./Šp.) 7:5, 6:4.
Bangkok, semifinále
Ferrero (1-Šp.) - Ljubičič (6-Chorv.) 6:3, 6:3, Dent (8-USA) - Nieminen (5-Fin.) 7:6 (7:3), 6:2.

Clijstersová vzdala semifinále v Lipsku

Podvrtnutý pravý kotník vystavil stopku světové jedničce Kim Clijstersová. Belgičanka v semifinálovém utkání v Lipsku proti Rusce Anastasii Myskinové vedla 1:0 na sety, ale ve druhé sadě za stavu 4:4 vzdala.

Zranění si Clijstersová způsobila při vlastním servisu v sedmé hře druhého setu a po dalším gamu zápas vzdala. Myskinová, která byla na turnaji nasazena jako číslo tři, si tak podruhé za sebou zahraje v Lipsku finále - loni ji v zápase o titul porazila Američanka Serena Williamsová.

Největší favoritkou na vítězství je však další Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová, která hraje druhé semifinále proti Marii Ventové-Kabchiové z Venezuely. Pokud by současná druhá hráčka světa v Lipsku vyhrála, mohla by po dalším turnaji ve Filderstadtu Clijstersovou vystřídat na postu světové jedničky.

Lipsko, semifinále
Myskinová (3-Rus.) - Clijstersová (1-Belg.) 5:7, 4:4 skreč

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články