Hlavní obsah

Obhájce Štěpánek postoupil v Brisbane do semifinále

BRISBANE

Tenistu Radka Štěpánka dělí dva vítězné zápasy od úspěšné obhajoby loňského titulu na turnaji v Brisbane. Jednatřicetiletý český daviscupový reprezentant dnes postoupil do semifinále po výhře 7:6 a 6:1 nad Američanem Waynem Odesnikem. Mezi nejlepší čtyři se na smíšeném turnaji nedostala Lucie Šafářová, i když uštědřila "kanára" hvězdné Kim Clijstersové.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Radek Štěpánek během utkání proti Američanu Odesnikovi

Článek

Druhý nasazený Štěpánek se v boji o finále utká s turnajovou trojkou Gaelem Monfilsem z Francie, jenž ve čtvrtfinále porazil 3:6, 6:3 a 6:4 Američana Jamese Blakea. Z dosavadních čtyř zápasů vyhrál Štěpánek nad mladým Francouzem pouze jednou, a to na antuce.

O výsledku Štěpánkova čtvrtfinále hodně napověděl první set, v němž se český tenista musel vyrovnat s nepříznivým vývojem. Po zisku Čechova podání totiž podával Odesnik za stavu 5:4 na zisk setu, ale i když v desáté hře vedl už 30:0, Štěpánkovi se podařilo vzít si brejk zpět, a to především díky skvělému returnu. "Servis leváků se obtížně vrací a ani jsem nedržel raketu pořádně, ale spadlo to tam. Brejknout ho na 5:5 bylo hodně důležité," vrátil se Štěpánek k možná rozhodujícímu momentu zápasu.

Sada se rozhodovala v tie-breaku, v němž favorizovaný český tenista dominoval 7:2. Odesnik neuhrál ani míč, neboť oba body mu daroval Štěpánek dvojchybami. "On cítil tlak a věděl, že musí první set dopodávat dobře a nechybovat, ale já zahrál dobře," řekl vítěz.

V druhém setu si nechal Odesnik ošetřovat stehno a dolní část zad a neměl proti rozjetému Štěpánkovi šanci. "Ve druhém setu jsem dostal zápas pod kontrolu a nedovolil mu vrátit se do zápasu," dodal dvanáctý hráč světa. "Pokud to takhle půjde dál a budu hrát bez chyb, tak se pokusím zůstat v Brisbane neporažen," naznačil, že pomýšlí na obhajobu.

Šafářová sehrála divoký zápas

V ženské části turnaje sehrála Šafářová s favorizovanou Clistersovou divoký zápas, v němž třetí set trval déle než první dva dohromady. Česká tenistka se totiž oklepala z úvodní ztracené sady v poměru 1:6 a zářijové vítězce US Open, jež se v létě vrátila na okruh WTA, nadělila v druhém setu dokonce "kanára".

Vyrovnanou třetí sadu rozhodl pátý game, v němž Šafářová ztratila potřetí v zápase servis, a Clijstersová už brejk udržela. V poslední hře ještě dvaadvacetiletá rodačka z Brna odvrátila tři mečboly, nakonec však rozhodující sadu prvního vzájemného souboje ztratila 4:6.

"Když jsem prohrála druhý set 0:6, řekla jsem si: Zapomeň na to, snaž se znovu soustředit. Takže jsem ráda za výhru, zvlášť za způsob, jakým jsem se vrátila do zápasu po tom ne moc dobrém druhém setu," uvedla Belgičanka, jež v utkání udělala osm dvojchyb.

Clijstersovou čeká semifinále s Němkou Andreou Petkovicovou, jež vyřadila po setech 6:4 a 6:2 čtvrtou nasazenou Danielu Hantuchovou ze Slovenska.

Čermák s Mertiňákem si v Dauhá zahrají o titul

Česko-slovenské tenisové dvojici František Čermák a Michal Mertiňák se daří i v úvodu nové sezony. Na turnaji v Dauhá dnes postoupili po výhře 3:6, 6:1, 10:5 nad duem Jevgenij Koroljov, Sergej Stachovskij do finále.

Druhý nasazený pár si o titul zahraje s německo-belgickou dvojicí Christopher Kas, Dick Norman. V loňské sezóně spolu Čermák s Mertiňákem získali pět titulů a zahráli si na Turnaji mistrů.

Ve dvouhře se na postup do semifinále nečekaně nadřel první tenista světa Roger Federer. K vítězství nad 90. hráčem žebříčku Ernestsem Gulbisem 6:2, 4:6 a 6:4 potřeboval téměř dvě hodiny. V semifinále osmadvacetiletý Švýcar narazí na Rusa Nikolaje Davyděnka.

O finále bude hrát také druhý hráč světa Rafael Nadal. Třiadvacetiletému Španělovi usnadnil postup jeho soupeř Belgičan Steve Darcis, který za stavu 1:6 a 0:2 zápas skrečoval. Dalším Nadalovým soupeřem bude Srb Viktor Troicki.

Heninová zvládla nejtěžší test po návratu

Nejtěžší test po návratu k tenisu zvládla jiná bývalá světová jednička Justine Heninová, které ve čtvrtfinále vzala jako první v Brisbane set Maďarka Melinda Czinková. Sedmadvacetiletá Belgičanka, která se k profesionálnímu tenisu vrátila po rok a půl dlouhé pauze, vyhrála 6:2, 3:6 a 7:6.

Utkání, které trvalo dvě hodiny a 21 minut, bylo plné chyb. Sedmá nasazená Czinková, jež v předchozích kolech vyřadila Češky Lucii Hradeckou a Barboru Záhlavovou-Strýcovou, udělala deset dvojchyb a ztratila pětkrát podání. Sedminásobné grandslamové vítězce však vzdorovala a odvrátila pět mečbolů.

Heninová se v semifinále utká s Anou Ivanovičovou, s níž ve čtyřech dosavadních zápasech ztratila pouze jeden set. Nasazená trojka ze Srbska, která hraje první turnaj od září, ve čtvrtfinále zdolala 6:4 a 7:6 Rusku Anastasii Pavljučenkovovou.

Proti Peerové v Aucklandu opět protestovali, Izraelka postoupila

Ani třetí zápas izraelské tenistky Šahar Peerové na turnaji v Aucklandu se neobešel bez demonstrantů, kteří protestovali proti politice Izraele k Palestincům. Dvaadvacetiletá rodačka z Jeruzaléma se však ani ve čtvrtek nenechala rušivými vlivy rozhodit a postoupila do semifinále.

Podle novozélandských médií bylo zatčeno pět lidí ze zhruba dvacetičlenné skupiny, která protestovala proti Izraeli a vyzývala Peerovou k odhlášení z turnaje. K jednomu zatčení došlo už v úterý, kdy jeden z demonstrantů způsobil dokonce přerušení duelu Peerové se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

Izraelka navzdory tomu postoupila už mezi nejlepší čtveřici, ve čtvrtfinále porazila 6:0, 3:6 a 6:1 Rusku Marii Kirilenkovou. Její soupeřkou v boji o finále bude třetí nasazená Belgičanka Yanina Wickmayerová, jež se na turnaj dostala na poslední chvíli díky divoké kartě, poté co mezinárodní federace ITF zrušila její roční trest za porušení antidopingových pravidel.

V druhém semifinále se utkají reprezentační spoluhráčky Flavia Pennettaová s Franceskou Schiavoneovou, které před dvěma měsíci získaly pro Itálii Fed Cup.

AUCKLAND (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pennettaová (1-It.) - Cibulková (SR) 6:1, 6:2, Wickmayerová (3-Belg.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6:2, 6:2, Schiavoneová (4-It.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 6:3, Peerová (Izr.) - Kirilenková (Rus.) 6:0, 3:6, 6:1.
Semifinálové dvojice: Pennettaová - Schiavoneová, Wickmayerová - Peerová.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Grandinová, Granvilleová (JAR/USA) - Uhlířová, Voráčová (ČR) 6:2, 3:6, 10:8.
BRISBANE (tvrdý povrch):
Muži (dotace 372 500 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (2-ČR) - Odesnik (USA) 7:6 (7:2), 6:1, Monfils (3-Fr.) - Blake (USA) 3:6, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý, Paes (1-ČR/Indie) - Fisher, Huss (Austr.) bez boje, Chardy, Gicquel (Fr.) - Berdych, Štěpánek (ČR) 7:5, 6:4.
Ženy (dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Clijstersová (1-Belg.) - Šafářová (ČR) 6:1, 0:6, 6:4, Ivanovičová (3-Srb.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2, 7:6 (8:6), Petkovicová (Něm.) - Hantuchová (4-SR) 6:4, 6:2, Heninová (Belg.) - Czinková (7-Maď.) 6:2, 3:6, 7:6 (7:5).
Semifinálové dvojice: Clijstersová - Petkovicová, Ivanovičová - Heninová.
ČENNAÍ (tvrdý povrch, dotace 398 250 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Wawrinka (3-Švýc.) - Russell (USA) 6:3, 6:4, Sela (5-Izr.) - Kim (USA) 7:6 (7:3), 6:2, Berrer (7-Něm.) - Robert (Fr.) 7:6 (9:7), 6:3, Lacko (SR) - Ginepri (USA) 7:6 (7:3), 6:4.
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 1,024 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Darcis (Belg.) 6:1, 2:0 skreč, Troicki (Srb.) - Kubot (Pol.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:1), Federer (1-Švýc.) - Gulbis (Lot.) 6:2, 4:6, 6:4, Davyděnko (3-Rus.) - Karlovič (7-Chorv.) 7:6 (7:4), 7:6 (9:7).
Semifinálové dvojice: Nadal - Troicki, Federer - Davyděnko.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Mertiňák (2-ČR/SR) - Koroljov, Stachovskij (Rus./Ukr.) 3:6, 6:1, 10:5.

Reklama

Související témata: