Hlavní obsah

Berdych si v Brisbane zahraje semifinále, Heninová finále

BRISBANE

Český tenista Tomáš Berdych po vítězství nad Brazilcem Thomazem Belluccim 7:6, 2:6 a 7:6 postoupil v Brisbane do semifinále. Vydařený vstup do sezóny při svém návratu na kurty po rok a půl dlouhé pauze prožívá také Justine Heninová. Bývalá světová jednička porazila Srbku Anu Ivanovičovou 6:3, 6:2 a zahraje si o titul.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych oslavuje postup do semifinále turnaje v Brisbane.

Článek

Čtvrtý nasazený Berdych porazil Bellucciho téměř za tři hodiny. V rozhodující třetí sadě ztratil při svém podání jen čtyři míče a v tie-breaku měl pevnější nervy. "Byl to těžkej zápas, velká bitva, ale Tomáš zvládl třetí set nad poměry. Ve zkrácené hře už jsem mu věřil, že to zvládne," řekl ČTK Berdychův trenér Tomáš Krupa.

Před sezonou neměl Berdych po prosincovém finále Davisova poháru příliš času na přípravu. Přesto začal rok skvěle, nejlépe za uplynulé čtyři roky. "Na velké změny nebyl čas, ale pracujeme dlouhodobě a možná pomáhá, že je Tomáš pořád v zápasovém tempu a drží. A přes prohru se Španěly mu může pomáhat i Davis Cup," řekl Krupa.

Berdych v Austrálii hraje s novou raketou. Podle všeho opustil značku Dunlop a rok 2010 začal s raketou Head. "Nechtěl bych to moc komentovat, není to úplně smluvně dořešeno," řekl Krupa.

Dalším soupeřem Roddick

Dalším soupeřem 20. hráče světa bude nasazená jednička Andy Roddick, který porazil Francouze Richarda Gasqueta 6:3 a 7:6. Z Američanova postupu měl Berdychův trenér radost. "Protože chci, aby hrál s těma nejlepšíma. A to je cesta jak se k nim přiblížit," prohlásil Krupa.

Turnaj v Brisbane může mít české finále. Do semifinále postoupil také obhájce titulu Radek Štěpánek, který si o postup zahraje s Francouzem Gaelem Monfilsem.

Heninová na vítězství nad třetí nasazenou Ivanovičovou potřebovala jen 66 minut. Sedmadvacetiletá belgická tenistka nad o pět let mladší Srbkou vyhrála i pátý zápas v kariéře a zahraje si o 42. titul.

"Je to perfektní. Můj první turnaj po návratu a hned finále. Prostě neuvěřitelné," citovala vítězku sedmi grandslamů agentura AP. "Jsem překvapená, protože to pro mě rozhodně není tak lehké, jak to možná z tribuny vypadá," dodala Heninová. "Nevěděla jsem, co od návratu čekat, ale tohle jsem si rozhodně nepředstavovala. Beru to jako bonus, hodně mi to pomůže," uvedla Heninová.

Finálovou soupeřkou Heninové bude její krajanka Kim Clijstersová. Úřadující vítězka US Open, která se k tenisu vrátila loni po osmnáctiměsíční pauze a narození dcery, v semifinále porazila Němku Andreou Petkovicovou 6:4 a 6:2.

"Myslím, že nikdo v Belgii ani po celém světě neočekával, že k tomu znovu dojde," řekla Clijstersová směrem k finále s Heninovou, která vede ve vzájemné bilanci 12:10. "Je skvělé být opět součástí nového belgického finále," dodala Clijstersová. "Je to perfektní, že jsme spolu zase v duelu o titul. Na den, kdy hraji proti Kim, se vždy těším," dodala Heninová.

Úspěch českých tenistů v Brisbane ve čtyřhře ještě zvýraznily Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, které po vítězství 2:6, 6:4 a 10:7 nad uzbecko-tchajwanskou dvojicí Akgul Amanmuradovová, Chan Yung-jan postoupily do finále.

Čermák s Mertiňákem finále v Dauhá nevyhráli

Česko-slovenská tenisová dvojice František Čermák a Michal Mertiňák novou sezónu titulem nezahájila. Ve finále turnaje v katarském Dauhá prohrála se španělským párem Guillermo Garcia-Lopéz a Albert Montaněs 4:6 a 5:7. Čermák s Mertiňákem tak nenavázali na svých pět titulů z minulé sezóny.

O triumf ve dvouhře si v Dauhá zahrají Španěl Rafael Nadal s Rusem Nikolajem Davyděnkem, který v semifinále porazil světovou jedničku Švýcara Rogera Federera dvakrát 6:4. Druhý hráč světa Nadal snadno přehrál Srba Victora Troického, který za hodinu a deset minut prohrál 1:6 a 3:6.

Davyděnko dlouho čekal na svou první výhru nad Federerem, nyní však vyhrál již druhý vzájemný zápas po sobě, když zvítězil i na listopadovém Turnaji mistrů. Tentokrát sváděl se světovou jedničkou vyrovnanou bitvu a díky téměř bezchybné hře úspěšně zvládl rozhodující momenty obou setů.

Třiadvacetiletý Nadal v souboji se stejně starým Troickým měl od začátku jasně navrch. První set vyhrál 6:1 a i ve druhém na kurtu jasně dominoval. Za stavu 5:0 sice ztratil tři hry za sebou a nechal soupeře snížit. Jasné vítězství si však již nenechal vzít a zápas zakončil čistou hrou. Vyhrál tak i třetí vzájemný duel.

BRISBANE (tvrdý povrch):
Muži (dotace 372 500 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (4-ČR) - Bellucci (8-Braz.) 7:6 (7:4), 2:6, 7:6 (7:3), Roddick (1-USA) - Gasquet (Fr.) 6:3, 7:6 (7:5).
Semifinálové dvojice: Roddick - Berdych, Štěpánek - Monfils.
Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý, Paes (1-ČR/Ind.) - Melzer, Petzschner (Rak./Něm.) 6:4, 0:6, 10:7.
Ženy (dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Heninová (Belg.) - Ivanovičová (3-Srb.) 6:3, 6:2, Clijstersová (1-Belg.) - Petkovicová (Něm.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Amanmuradovová, Yung-Jan Chan (3-Uzb./Tchaj-wan) 2:6, 6:4, 10:7.
AUCKLAND (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Pennettaová (1-It.) - Schiavoneová (4-It.) 6:3, 6:0, Wickmayerová (3-Belg.) - Peerová (Izr.) 6:4, 7:5.
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 1 024 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (2-Šp.) - Troicki (5-Srb.) 6:1, 6:3, Davyděnko (3-Rus.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Garcia-Lopéz, Montaněs (Šp.) - Čermák, Mertiňák (2-ČR/SR) 6:4, 7:5.
ČENNAÍ (tvrdý povrch, dotace 398.250 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wawrinka (3-Švýc.) - Berrer (7-Něm.) 7:6 (7:5), 6:4, Tipsarevič (4-Srb.) - De Bakker (Niz.) 7:5, 7:5, Sela (5-Izr.) - Lacko (SR) 7:6 (7:3), 7:5.

Reklama

Související témata: