Hlavní obsah

Tenista Štěpánek doufá, že jeho forma bude ještě gradovat

ADELAIDE

Tenista Radek Štěpánek je nadšený, že i po krátké přípravě drží svoji výkonnost na loňské úrovni. Zároveň doufá, že jeho forma ještě poroste. Třináctý hráč světa by to chtěl ukázat už na nadcházejícím Australian Open.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Radek Štěpánek během utkání proti Američanu Odesnikovi

Článek

Jednatřicetiletý Štěpánek došel na turnaji v Brisbane do finále, v kterém sice v neděli nestačil na Američana Andyho Roddicka a neobhájil titul, ale turnaj ho pozitivně naladil. "Pokračuji ve formě, v jaké jsem minulou sezónu skončil. Hrál jsem výborný tenis, což mi dodalo klid a pohodu, a chtěl bych, aby moje forma gradovala na Australian Open," řekl tenista ČTK v telefonickém rozhovoru z australského Adelaide, kde hraje exhibiční turnaj.

Na exhibici World Tennis Challenge se Štěpánek potká s legendami, jako je John McEnroe, ale zároveň to pro něj bude příprava na první grandslamový turnaj sezóny. Ve dvouhře už v prvním utkání porazil patnáctého hráče světa Gillese Simona z Francie 7:5 a 6:0. "Dříve jsem hrával na úvod sezóny vždy turnaje, ale letos jsem zvolil tenhle styl a věřím, že to bude pozitivní," konstatoval Štěpánek.

Jen dvoutýdenní příprava na sezónu

Novinkou pro něj také bylo, že měl před sezónou jen dva týdny na přípravu. Kvůli finále Davisova poháru, v kterém Češi začátkem prosince prohráli ve Španělsku, pracoval s koučem Petrem Kordou a s kondičním trenérem Markem Všetíčkem intenzivněji než jindy.

"Zaměřovali jsme se na to, abych hrál agresivní tenis, a vychytávali jsme mušky, které tam jsou. Důležité bylo to nepřepísknout, aby se tělo nezavařilo. Myslím, že kluci mi udělali fantastickou přípravu," poděkoval tenista.

Právě za pomoci bývalého druhého hráče světa Kordy a Všetíčka se Štěpánek loni dostal po zdravotních trablech do životní formy. Jeden z nejstarších hráčů na okruhu vyhrál v roce 2009 dva turnaje a svými výkony dovedl tenisty do finále Davisova poháru. "Určitě to minulý rok byla má tenisová pohádka, ale myslím, že žiju už druhou," připomněl rok 2006, kdy postoupil do čtvrtfinále Wimbledonu a byl osmý na světě.

Jeho předností je variabilní hra. Neupíná se na jeden styl, jako jeden z mála umí hrát útočně, ale mění i rotace a účinně zařadí i zkrácení za síť. A hlavně je na něm vidět, jak si na kurtu věří. "Jsem moc rád, že to tak je a rovnám se s nejlepšími, ale také doufám, že ještě můžu růst. Pořád je přede mnou dvanáct hráčů," řekl v narážce na své postavení v žebříčku. "Na vrcholu ještě nejsem. Určitě si myslím, že stále mám co zlepšovat," dodal Štěpánek.

Šance na grandslamový titul může přijít

Při otázce, zda občas myslí na grandslamový titul, se nezarazil a v klidu odvětil, že jeho šance může přijít. "Bylo by to krásný a rád bych se o to popral, ale nebudu se na to vázat. Vím, že když budu tvrdě pracovat a zlepšovat se, tak výsledky přijdou," řekl karvinský rodák. Kdyby si mohl vybrat, tak by nejraději zvedl nad hlavu pohár pro krále Wimbledonu, protože mu hra na trávě sedí nejvíce. "Ale když se to stane jinde, zlobit se nebudu," dodal.

Loňská skvělá daviscupová jízda, v jejímž závěru si Češi zahráli finále o salátovou mísu poprvé po 29 letech, je minulostí. Štěpánek si ale na zápasy občas vzpomene a radost mu dělá, když dostane zprávy, že tenisté vzbudili mezi mládeží zájem o tenis. "To je to nejlepší, co pro ty děti můžeme udělat. Že je přitáhneme zase na kurty. Prý je zájem až trojnásobný, to je příjemný pocit," řekl tenista.

Nebyl by to Štěpánek, aby neudělal před novou sezonou nějakou změnu v barvách své sportovní výbavy. Rám jeho rakety na turnajích nezdobí jako při daviscupu barvy české vlajky, letos se prý vrátil ke kořenům tenisu. "Zvolil jsem bílou, protože tenis je bílý sport a bílá k tomu patří," prozradil.

Reklama