Hlavní obsah

Štěpánek se v 1. kole Australian Open utká s Karlovičem

Český tenista Radek Štěpánek se v prvním kole Australian Open utká s nebezpečným Chorvatem Ivem Karlovičem. Z žen má nejtěžší soupeřku Lucie Šafářová, které páteční losování přiřklo šestou nasazenou Venus Williamsovou z USA.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Radek Štěpánek v zápase s australským tenistou Johnem Millmanem na turnaji v Brisbane. (ilustrační foto)

Článek

Jednatřicetiletý Štěpánek se s Karlovičem střetne počtvrté v kariéře a poprvé od daviscupového dramatu v semifinále v Poreči. V tom čelil rekordním 78 esům soupeře, odvrátil čtyři mečboly, ale nakonec po šesti hodinách na antuce vyhrál 3:2 na sety.

V Melbourne bude Štěpánek plnit roli třináctého nasazeného a v případě postupu do osmifinále by narazil na turnajovou dvojku a obhájce titulu Rafaela Nadala ze Španělska. "Chci, aby moje forma v Melbourne gradovala," řekl Štěpánek ČTK po finále v Brisbane.

V hlavní soutěži dvouhry mužů u jsou přímo jen jednadvacátý nasazený Tomáš Berdych, kterého čeká Robin Haase z Nizozemska a Jan Hájek, ten má za soupeře amerického tenistu Robbyho Ginepriho.

V soutěži žen je sedm českých hráček a los nejméně přál Šafářové, která narazí na Venus Williamsovou. S Američankou tři předchozí duely prohrála, ale loni dvakrát vždy až po třísetových duelech.

Vaidišová chybí

Ani Petra Kvitová či Barbora Záhlavová-Strýcová nemají dobré vyhlídky. Pokud překonají své soupeřky v 1. kole, tak je čekají dvě nejvýše nasazené. Kvitová v případě postupu přes Jill Craybasovou z USA narazí na světovou jedničku a čtyřnásobnou vítězku turnaje Serenu Williamsovou z USA a Zahlavovovou-Strýcovou by po výhře nad hráčkou z kvalifikace čekala druhá nasazená Dinara Safinová z Ruska.

Aktuální česká jednička Iveta Benešová má v prvním kole za soupeřku Kai-Chen Chang z Tchaj-wanu, Lucie Hradecká zkusí vyřadila Izraelku Šahar Peerovou, devětadvacátou nasazenou. Klára Zakopalová se střetne s Italkou Sarou Erraniovou a Američanka Coco Vandewegheová, která hraje na divokou kartu, vyzve Sandru Záhlavovovou.

Poprvé po pěti letech chybí na Australian Open Nicole Vaidišová. Bývalá sedmá hráčka světa a semifinalistka turnaje z roku 2007 je ale momentálně až na 188. místě světa a snaží se znovu nastartovat svoji kariéru. Proto bude hrát menší turnaj ITF na Floridě v Lutzu.

První hráč světa Roger Federer začne cestu za případným šestnáctým grandslamovým titulem proti Igoru Andrejevovi z Ruska. Druhý nasazený Nadala má za soupeře domácí naději Peter Luczaka. První nasazenou Serenu Williamsovu prověří polská hráčka Urszula Radwaňská.

Reklama