Hlavní obsah

Federer udolal Davyděnka, Williamsovou zastavila Číňanka Li Na

MELBOURNE

Roger Federer postoupil na Australian Open do semifinále. Nejvýše nasazený švýcarský tenista porazil vítěze Turnaje mistrů Nikolaje Davyděnka 2:6, 6:3, 6:0, 7:5. Do semifinále ženské dvouhry se dostala jen jedna ze sester Williamsových. Zatímco mladší Serena vyřadila ve čtvrtinále Bělorusku Azarenkovou, Venus nestačila na čínskou hráčku Li Na. Ta vyřadila turnajovou šestku po setech 2:6, 7:6 a 7:5.

Foto: ČTK/AP

Roger Federer po utkání s Davyděnkem na Australian Open

Článek

"Set a půl hrál Davyděnko skvěle, ale snažil jsem se zůstat pozitivní, protože jsem nehrál tragicky," řekl Federer v rozhovoru na kurtu s Američanem Jimem Courierem. Federer už prohrával 2:6, 1:3 a 15:40, ale pak získal třináct her po sobě a zápas otočil. "Tohle vítězství je fantastické, jsem nadšený," řekl švýcarský tenista, jenž si zahraje 23. grandslamové semifinále za sebou.

Ve čtvrtém setu se ale na výhru nadřel. Sice získal brejk, ale za stavu 5:4 první mečbol nevyužil, jelikož se Davyděnko zachránil nechytatelným returnem a posléze Švýcarovo podání prorazil. Rus ale na své poměry víc chyboval a další dvě hry už Federer vyhrál.

Federerovým semifinálovým soupeřem bude Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který porazil Srba Novaka Djokoviče 7:6, 6:7, 1:6, 6:3 a 6:1. Soupeři, jenž si po zápase stěžoval na žaludeční problémy, tak oplatil porážku z předloňského finále Australian Open. "Musel jsem jít na záchod, jinak bych se pozvracel na kurtu. Když ztratíte hodně tekutin, váš motor se zastaví. A přesně tak jsem se cítil," uvedl Djokovič.

Tsonga, jenž dnes přešel přes čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé právě od Australian Open 2008, netušil, jak moc jeho soupeře zdraví ovlivnilo. "Měl nějaké žaludeční problémy. Je to zvláštní, protože někdy neuhraje ani míček, a když to začne být důležité, tak najednou hraje," dodal Francouz.

Federer má už jistotu, že i po Australian Open zůstane světovou jedničkou. Vítěz patnácti grandslamových titulů tak vyrovná Američana Jimmyho Connorse na třetím místě v pořadí podle týdnů strávených v čele dvouhry ATP (268 týdnů). Jen dva týdny ho budou dělit od druhého Ivana Lendla a osmnáct od rekordu Peta Samprase z USA.

Venus byla blízko vítězství, nakonec prohrála 

Šestnáctá nasazená Li Na byla jednu hru od vyřazení. Starší ze sester Williamsových po hladké první sadě podávala ve druhé za stavu 5:4 na výhru, ale čtyři nevynucené chyby z forhendu vrátily Číňanku do hry. Li Na pak vyhrála tie-break a získala i třetí set.

Venus Williamsová ukončila zápas s celkem 53 nevynucenými chybami a 11 dvojchybami, pět z nich udělala v rozhodující sadě.

Číňanka Li Na se raduje z vítězstvím nad Venus Williamsovou.foto: Reuters/Vivek Prakash

"Tohle je nejlepší den mého života," řekla Li Na v rozhovoru na dvorci. "Hrála jsem svůj tenis. A pro tenis v Číně, pro fanoušky je skvělé, že jsme dvě v semifinále," doplnila tenistka, která napodobila krajanku Čeng Ťie a teoreticky by mohlo v Melbourne dojít na premiérové čínské grandslamové finále.

V cestě do finále je další Williamsová

Nejprve ale bude muset přejít přes Serenu Williamsovou, která bude moci pomstít svou starší sestru. Obhájkyně titulu ve čtvrtfinále porazila 4:6, 7:6 a 6:2 Bělorusku Viktorii Azarenkovou, přestože s ní za stavu 0:1 na sety prohrávala ve druhé sadě už 0:4.

Serena Williamsová. foto: Reuters /Vivek Prakash

"Přiznám se, že za toho stavu jsem s postupem nepočítala. Dokonce jsem už přemýšlela o tom, kdy v pátek poletím domů," řekla po zápase Serena. "Pak jsem si ale řekla, že nemám co ztratit a konečně se mi začalo dařit," dodala.

AUSTRALIAN OPEN 2010
MUŽI
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Davyděnko (6-Rus.) 2:6, 6:3, 6:0, 7:5, Tsonga (10-Fr.) - Djokovič (3-Srb.) 7:6 (10:8), 6:7 (5:7), 1:6, 6:3, 6:1.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Clément, Erlich (Fr./Izr.) 6:4, 1:6, 7:6 (8:6), Karlovič, Vemič (Chorv./Srb.) - Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) 6:3, 6:4.
ŽENY
Dvouhra - čtvrtfinále:
Li Na (16-Čína) - V. Williamsová (6-USA) 2:6, 7:6 (7:4), 7:5, S. Williamsová (1-USA) - Azarenková (7-Běl.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Klejbanovová, Schiavoneová (7-Rus./It.) 6:3, 6:4.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Makarovová, Levinský (Rus./ČR) - Kopsová-Jonesová, Norman (USA/Belg.) 6:4, 7:6 (7:3), Pennettaová, Melo (It./Braz.) - Záhlavová-Strýcová, Marach (ČR/Rak.) 6:4, 6:4, Blacková, Paes (1-USA/Indie) - Vesninová, Ram (8-Rus./Izr.)6:4, 6:3, Raymondová, Moodie (USA/JAR) - Chuang Chia-jung, Polášek (Tchaj-wan/SR) 6:3, 3:6, 12:10.
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Kar. Plíšková (6-ČR) - Ozakiová (Jap.) 6:4, 6:2, Kris. Plíšková (ČR) - Kumkhumová (Thaj.) 6:1, 0:6, 6:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články