Hlavní obsah

Karolína Plíšková vyhrála na Australian Open juniorskou dvouhru

MELBOURNE

Sedmnáctiletá česká tenistka Karolína Plíšková vyhrála na Australian Open v Melbourne juniorskou dvouhru. Ve finále v sobotu porazila Britku Lauru Robsonovou 6:1 a 7:6. Soupeřce třikrát sebrala podání a k titulu jí pomohlo i třináct es.

Foto: John Donegan, ČTK/AP

Karolína Plíšková s trofejí pro juniorskou vítězku Australian Open

Článek

"Jestli jsem šťastná? Určitě, ale ještě si ani neuvědomuji, že jsem tuhle soutěž vyhrála," řekla spolupracovníkovi ČTK Plíšková, která startovala na Australian Open poprvé v kariéře.

Šestá nasazená hráčka tak pomstila svou sestru-dvojče Kristýnu, kterou Robsonová vyřadila v pátečním semifinále. "Trenér i sestra mi radili, hlavně jsem však měla hrát svoji hru. Rozhodně jsem šla na kurt s tím, že vyhraji," řekla Plíšková.

Spolehnout se mohla na servis, dala třináct es. "Sama jsem byla překvapená, jak se mi dařil. Nebýt toho, určitě by to nebylo 6:1 v prvním setu. Závěr druhého setu byl dramatický, v tie-breaku jsem prohrávala 1:4 a nevypadalo to dobře, soupeřka mi však pomohla i dvěma dvojchybami," řekla.

Šestnáctiletá Britka hrála v Melbourne o titul i před rokem, ale rovněž neúspěšně. Tehdy ve dvou setech nestačila na Rusku Kseniju Pěrvakovou.

Věří, že brzy prorazí i mezi ženami

Finále se hrálo na hlavním dvorci Roda Lavera a juniorkám chvilku trvalo, než si na něj zvykly. "Ten prostor mi přišel obrovský a při dopoledním rozehrávání jsem minula tak čtyři smeče, ale v zápase už to bylo v pohodě," řekla Plíšková.

V žebříčku WTA jí patří 222. místo a doufá, že brzy prorazí i na ženském okruhu. "Samozřejmě že bych chtěla uspět, vlastně turnaje žen už hrajeme. Tohle bylo zpestření a je skvělé, že to takhle skončilo. Myslím, že mi věřili tak na druhé třetí kolo, dopadlo to o hodně lépe," pousmála se Plíšková. V Austrálii ještě zůstává, bude hrát turnaj v Tasmánii a pak ještě podpoří sestru na jejích turnajích.

Před hráčkou I. ČLTK Praha, kterou trénuje Jan Bedáň, otec bývalé světové šestnáctky Daniely Bedáňové, vyhrál juniorskou soutěž na grandslamovém turnaji naposledy Dušan Lojda na US Open v roce 2006. Předtím v Melbourne dvakrát za sebou triumfovala Barbora Strýcová.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 22,14 miliónu dolarů):
Junioři:
Dvouhra - finále:
Fernandes (14-Braz.) - Berman (Austr.) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Eleveld, Lupescu (Niz.) - Krawietz, Schulz (2-Něm.) 6:4, 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (6-ČR) - Robsonová (Brit.) 6:1, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Čepelová, Škamlová (SR) - Babosová, Dabrowská (1-Maď./Kan.) 7:6 (7:1), 6:2.

Reklama