Hlavní obsah

Serena Williamsová obhájila v Austrálii titul, vyhrála už dvanáctý grandslam

MELBOURNE

Americká tenistka Serena Willaimsová obhájila titul na Australian Open. Nasazená jednička ve finále zdolala nenasazenou Belgičanku Justine Heninovou, vracejí se na kurty po více než rok a půl dlouhé pauze, po setech 6:4, 3:6 a 6:2, a připsala si už svůj dvanáctý grandslamový triumf. Tím vyrovnala rekord své krajanky Billie Jean Kingové.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Serena Williamsová s trofejí pro vítězku Australian Open

Článek
Fotogalerie

"Billie, jsme na tom stejně. Dosáhla jsem svého cíle," prohlásila světová jednička při ceremoniálu na dvorci. Po dnešním vítězství jí chybí šest grandslamových titulů, aby dotáhla legendy Martinu Navrátilovou a Chris Evertovou. Obě mají na svém kontě 18 trofejí z turnajů velké čtyřky a v historickém pořadí se dělí o čtvrté místo. "Nikdy bych si nepomyslela, že budu moci Martinu dostihnout, protože je opravdu úžasnou šampionkou. Prostě dělám, co mohu. Tenis v Melbourne si jednoduše užívám," pokračovala Williamsová.

Osmadvacetiletá Američanka proměnila pátou účast ve finále Australian Open v pátou výhru především díky tomu, že ve vyrovnaném duelu lépe zvládla klíčové body a brejkové šance. V první sadě čtrnáctého vzájemného měření sil ji držel hlavně vynikající servis, díky němuž odvrátila šest ze sedmi brejkbolů.

Naopak Heninová, která dostala od pořadatelů divokou kartu a po dvou letech se vrátila na grandslamovou scénu, prohrála vlastní podání dvakrát a úvodní sadu kvůli tomu ztratila v poměru 4:6.

K dočasnému zlomu ve vývoji duelu došlo za stavu 3:3 v druhém setu. Bývalá světová jednička sebrala Williamsové servis, zpřesnila a zrychlila údery a k radosti australského publika poslala sérií deseti vyhraných míčů po sobě dramatické utkání do rozhodujícího dějství.

Belgičanka Justine Heninová během finále Australian Openfoto: Reuters/Vivek Prakash

V něm však opět prokázala lepší nervy americká hráčka. Soupeřku definitivně zlomila v šestém gamu, kdy zariskovala a esem z druhého podání zvýšila na 4:2.

Heninová už na zvrat nenašla psychické síly a také v druhém turnaji po návratu k soutěžnímu tenisu se musela smířit s finálovou účastí. Na triumf stejně jako v Brisbane nedosáhla. Příliš zklamaná ale nebyla. "Je to mnohem více, než jsem mohla čekat. Během posledních čtyř týdnů jsem dosáhla výborných výsledků, uhrála jsem dvě finále. Mohu být velmi spokojená, návrat byl správným rozhodnutím," řekla vítězka z Melbourne z roku 2004.

Australští diváci si ji velmi oblíbili a ve finále jí vytvořili takřka domácí prostředí. "Byly to pro mě dva velmi emotivní týdny," prohlásila Heninová, když s rukou přitisknutou na srdci děkovala publiku v Melbourne za podporu.

Obdivem ke skvělému comebacku v podání belgické hráčky nešetřila ani Williamsová. "Je vzrušující mít Justine zpátky na okruhu. Bezpochyby může být světovou jedničkou, zvlášť s ohledem na nynější žebříčkový systém," uvedla Serena, která se v posledních sezonách soustředila hlavně na grandslamové podniky a menší turnaje často vynechávala.

Počtvrté za posledních pět let vyhráli melbournskou čtyřhru bratři Bob a Mike Bryanové. Nejvýše nasazený americký pár ve finále zdolal Daniela Nestora z Kanady a Srba Nenada Zimonjiče 2:1 na sety a připsal si osmý grandslamový triumf.

<tbody><tr class="invert"><td>Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 22,14 miliónu dolarů): </td></tr><tr class="highlight"><td>Muži:</td></tr><tr><td><strong>Čtyřhra - finále:</strong></td></tr><tr><td>B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3.</td></tr><tr class="highlight"><td>Ženy: </td></tr><tr><td><strong>Dvouhra - finále:</strong></td></tr><tr><td>Serena Williamsová (1-USA) - Justine Heninová (Belg.) 6:4, 3:6, 6:2. </td></tr><tr><td>Esa: 12:4. Dvojchyby: 3:6. Nevynucené chyby: 37:32. Vítězné míče: 32:28. Využité brejkboly: 6 z 11/5 z 16. Celkem získané míče: 90:85. Čas utkání: 2:07 hod. </td></tr></tbody>

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík