Hlavní obsah

Levinský titul v mixu na Australian Open nezískal

MELBOURNE

Český tenista Jaroslav Levinský na Australian Open svůj první grandslamový titul nezískal. S Ruskou Jekatěrinou Makarovovou v neděli podlehli ve finále smíšené čtyřhry nejvýše nasazenému páru Leandru Paesovi z Indie a Caře Blackové ze Zimbabwe 5:7 a 3:6.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Cara Blacková s Leandrem Paesem (vlevo) si po finále smíšené čtyřhry podávají ruku s Jaroslavem Levinským a Jekatěrinou Makarovovou.

Článek

Levinský přesto dosáhl nejvýraznějšího úspěchu v kariéře. Na okruhu ATP sice dosud vyhrál pět menších turnajů ve čtyřhře, ale na grandslamech nikdy nedošel dál než do třetího kola.

"Na to, že jsme se setkali vlastně až pět minut před prvním zápasem, je to velký úspěch," komentoval Levinský nečekaně vydařené vystoupení s Makarovovou v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK. "Ve finále jsme narazili na dvojici, proti které jsme rozhodně nebyli favority. Paes i Blacková už něco v mixu dokázali, přesto jsme se pokusili o nemožné," řekl po zápase.

Osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí přitom smíšenou čtyřhru v Melbourne málem ani nehrál. Po vyřazení v prvním kole mužského debla s Američanem Travisem Parrottem chtěl odletět domů, protože jeho manželka má každou chvíli porodit jejich prvního potomka. Nakonec se však rozhodl s Makarovovou hrát, aby alespoň pokryl náklady na cestu a pobyt. Výsledkem bylo první grandslamové finále a zisk zhruba 550 000 korun, které si odveze.

"Kdyby mi žena řekla, abych přijel, tak hned jedu. Ale psala, že je ráda a že to ještě vydrží," řekl Levinský před finále deníku Sport. Stejný vzkaz dostal od manželky po finále spolu s gratulací. "Mám prý jet na turnaj do Záhřebu. Body teď potřebuji, ale nejsem zatím rozhodnut. Nerad bych přišel o to, být přímo u porodu," uvedl.

S Makarovovou se nijak nesehrávali

S Makarovovou se prý nijak nesehrávali. "Potkáme se vždycky pět minut před zápasem a pět minut po něm se rozejdeme. Vidíme se zase až za dva dny. Ale na kurtu nám to šlape," řekl 35. hráč deblového žebříčku ATP.

Paes s Blackovou získali druhý společný grandslamový titul po triumfu na předloňském US Open. Indický hráč má na kontě už šest triumfů v mužské čtyřhře na grandslamech a dalších pět v mixu. Pomohli mu k nim i Martin Damm, Lukáš Dlouhý a Martina Navrátilová.

Blacková si v mixu vynahradila neúspěch v ženské dvouhře, kde ve finále s Američankou Liezel Huberovou podlehly sestrám Williamsovým.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 22,14 milionu dolarů):
Smíšená čtyřhra - finále:
Blacková, Paes (1-Zimb./Indie) - Makarovová, Levinský (Rus./ČR) 7:5, 6:3.

Reklama