Hlavní obsah

Federer se po "přistání na Měsíci" těší na další úspěchy

PRAHA/MELBOURNE

Už šestnáct grandslamových titulů má ve své bohaté sbírce famózní Roger Federer. Ten poslední však získal v nové roli – otce. „Je pro mě novinka triumfovat na grandslamu jako otec. Doufám, že za rok už mě budou dcerky Charlene Riva a Myla Rose sledovat, jak zde třeba znovu hraji finále,“ prohlásil Federer po triumfu na Australilan Open.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Roger Federer s trofejí pro vítěze Australian Open

Článek

Letošní Australian Open nezačalo pro Rogera Federera nejpříznivěji. Hned na úvod čekal osmadvacetiletého Švýcara nelehký soupeř - Rus Igor Andrejev. Ten se svého soupeře nezalekl a vzal Federerovi jeden set. To se Federerovi v prvním kole grandslamového turnaje stalo naposledy v roce 2003. Federer se však nenechal zaskočit a Andrejeva nakonec porazil.

Ve druhém kole si snadno poradil s Viktorem Haneskem a ve třetím s Albertem Montaňesem. V osmifinále na něj čekal Lleyton Hewitt a i jeho Federer porazil tři nula na sety. Ve čtvrtfinále prošel přes Nikolaje Davyděnka, i když s ním ztratil hned úvodní set. V semifinále "převálcoval" Jo-Wilfrieda Tsongu a mohl se radovat z postupu do finále. V něm na něj čekal Andy Murray, avšak ani ten nedokázal Federera v cestě za šestnáctým titulem zastavit.

"Vyhrát zde znovu, to je, jako bych přistál na Měsíci. Myslím, že jsem tady v těch čtrnácti dnech předváděl skvělý tenis, možná vůbec nejlepší," prohlásil po vítězství Federer. "Čím jsem starší, tím mám z vítězství větší radost. Nikdy nevíte, jestli není poslední. Já ale věřím, že přijdou ještě další úspěchy."

 V životě není jen tenis

"Doufám, že za rok už mě budou dcerky sledovat, jak zde třeba znovu hraji finále," přál si Federer, který vyhrál grandslam poprvé v roli otce. "Potěšilo mě, že když jsem přišel na pokoj, byla Myla ještě vzhůru. I když neměla ponětí o tom, co se stalo, pro mě to byla jedinečná příležitost vzít ji do náruče a vychutnat si s ní ten výjimečný úspěch, kterého jsem v Melbourne dosáhl. V uplynulých měsících jsem pochopil, že v životě neexistuje jen tenis. Oženil jsem se, stal jsem se otcem, mám dvě krásné dcerky. Jsem velmi šťastný, a to je pozitivní i pro mou tenisovou kariéru," přiznal olympijský vítěz ve čtyřhře z Pekingu 2008.

A co teď v nejbližších dnech světovou jedničku čeká? "Pár dní si odpočinu a pak zase začnu naplno trénovat a připravovat se na turnaj v Dubaji, který patří k mým velmi oblíbeným," uzavřel fenomenální tenista.

Reklama