Hlavní obsah

České tenistky jsou před zápasem s Němkami favoritkami

BRNO

České tenistky by měly být v utkání prvního kola Světové skupiny I Fed Cupu s Německem ze statistického pohledu mírnými favoritkami. Vyhrály čtyři z pěti vzájemných zápasů, na domácí půdě navíc zvítězily ve všech třech případech a Němky naposledy porazily i na tvrdém povrchu v hale v Mannheimu.

Článek

Černý víkend tehdy prožila dnešní německá kapitánka Barbara Rittnerová, která prohrála obě dvouhry.

Domácím hráčkám by v Brně mohl nahrávat také fakt, že se po loňském neúspěchu v semifinále proti USA (2:3) utkání vrací z haly Rondo na výstaviště. V pavilónu B dosud neprohrály, před dvěma lety zde zdolaly Slovensko (3:2) a loni Španělsko (4:1).

Zatímco Češky loni ve Fed Cupu zářily a v utkání s USA byly pouhý míček od postupu do finále, Němky bojovaly o záchranu. Porážka s Argentinou (2:3) je v roce 2008 odsoudila k pádu do Světové skupiny II a k návratu mezi elitu musely loni dvakrát zvítězit nad silnými soupeři - nad Švýcarskem (3:2 na jeho půdě) a doma v baráži s Čínou (3:2). Podobnou "houpačku" se sestupem a následným návratem absolvovaly už pošesté v řadě.

Poslední duel českých a německých tenistek se uskutečnil v březnu 1997 v Mannheimu. Domácí byly jasnými favoritkami, i když nehrály největší hvězdy Steffi Grafová a Anke Huberová. Také české družstvo oslabila neúčast nejlepší hráčky - Janu Novotnou nepustil do hry pásový opar. O překvapivé porážce domácích (2:3) podle německého tisku rozhodl špatný výkon Barbary Rittnerové.

Ta ve dvou setech podlehla Adrianě Gerši i Ludmile Richterové a vítězství se dočkala až v závěrečné čtyřhře, jejíž výsledek už nic neřešil. Rittnerová tehdy podle německých médií "nezvládla roli týmové jedničky", "zcela podlehla tlaku a zklamala" a "dvěma příšerně slabými vystoupeními lehkovážně promarnila šanci družstva i osobní příležitost, na kterou léta čekala". Nejlepší hráčkou utkání byla tehdy Gerši, která si vedle Rittnerové ve dvou setech poradila také s tehdejší vycházející hvězdičkou Marlene Weingartnerovou.

Dosud nejslavnější vzájemné utkání se odehrálo ve finále soutěže v roce 1983. O československé vítězství 2:1 se v Curychu vyhranými dvouhrami zasloužily Helena Suková a Hana Mandlíková. Československý ženský tenis tehdy díky nim stanul na prahu svého nejúspěšnějšího období. Triumf v Poháru federace se českým hráčkám podařilo obhájit ve dvou následujících letech, blízko ke čtvrtému vítězství v řadě měly také v roce 1986.

 Navrátilová jim tenkrát nedala šanci

Ve finále na pražské Štvanici proti nim ale poprvé v americkém dresu nastoupila Martina Navrátilová a bývalým spoluhráčkám nedala šanci. Navrátilová přitom o 11 let dříve stála za prvním celkovým vítězstvím československých tenistek v Poháru federace. Na pátý a dosud poslední triumf v Poháru federace či Fed Cupu si československé tenistky musely počkat do roku 1988. Zasloužilo se o něj kvarteto Suková, Novotná, Radka Zrubáková a Jana Pospíšilová.

Historie Fed Cupu, který je stejně jako mužský Davis Cup považován za neoficiální mistrovství světa družstev, sahá do roku 1963, kdy tenisová federace ITF slavila 50 let od svého založení. Tehdy se pod názvem Pohár federace uskutečnil první ročník, který vyvrcholil finálovým vítězstvím tenistek USA nad Australankami 2:1. Americký tým táhla Billie Jean Kingová, která se výrazně podepsala ještě pod dalších šest fedcupových titulů ze 17, které nejúspěšnější země historie soutěže získala.

V pořadí nejčastějších vítězů se hráčky bývalého Československa dělí o třetí místo se Španělkami, když triumfovaly pětkrát a jednou byly druhé. Němky se do finále včetně duelu s Československem v roce 1983 probojovaly šestkrát, uspěly dvakrát. Poprvé v roce 1987 jako SRN, podruhé už jako sjednocené Německo v roce 1992. Jejich posledním výraznějším úspěchem bylo semifinále o tři roky později.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články