Hlavní obsah

Peschkeová je ve Fed Cupu nepostradatelná

Marek Burkert, Čestmír FolkPrávo

Fed Cup si Květa Peschkeová poprvé zahrála před dvanácti lety a v neděli předvedla, že je pro český tým stále nepostradatelná. V klíčové čtyřhře s Německem byla nejlepší tenistkou na kurtu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká fedcupová reprezentantka Květa Peschkeová

Článek

Šéf svazu Ivo Kaderka jí občas v žertu říká „stará dobrá Květa“. Od roku 1998, kdy začala reprezentovat, vystřídala ve čtyřhře šest partnerek. Hrála třeba s Bedáňovou, Chládkovou nebo Vaidišovou. V Brně o víkendu dávala rady debutantce Hradecké. „Hrály jsme agresívně, neměly na nás,“ líbilo se Peschkeové.

Zápas 1. kola byl pro 34letou rutinérku o to pikantnější, že právě v Německu žije s manželem Torstenem, který ji zbavil dívčího jména Hrdličková. Když se v roce 2003 provdala, nabízeli jí dokonce německé občanství a možnost reprezentovat. „O něčem takovém jsem ale vůbec neuvažovala. Jsem Češka a za žádnou jinou zemi bych nikdy nehrála,“ prohlásila Peschkeová.

V Berlíně mnohdy ani její sousedé netuší, že vedle nich bydlí tenisová profesionálka. „Co si lidi zjistí, to si zjistí. Já se tím nechlubím, stejně jsem tam kvůli turnajům strašně málo. Doufám, že mi teď klíčem neobjedou auto.“

Německé soupeřky měla zmapované důkladně. S kapitánkou Barbarou Rittnerovou o fedcupovém zápase diskutovaly už na lednovém Australian Open. „Bydlely jsme v Melbourne ve stejném hotelu. Máme hodně dobré vztahy. Jsme kamarádky a věřím, že nám Barbara bude fandit v semifinále. I když po porážce byla moc zklamaná.“

Peschkeová bude na 99 procent členkou týmu, který se v dubnu na italské antuce pokusí napodruhé projít do finále Fed Cupu. Občas se ještě v duchu vrací k loňskému neproměněnému mečbolu s Američankami, kdy v klíčové chvíli returnovala do autu.

„Trápilo nás to strašně dlouhou dobu... Musíme se ale dívat dopředu a spíš myslet na to, jak vrátit Italkám pět let starou porážku z Liberce. Tehdy udělaly rozhodující bod přes náš debl a to se mi moc nepozdávalo. Teď by to chtělo odvetu,“ tvrdila Peschkeová.

Reklama