Hlavní obsah

Štěpánek vypadl v San Jose v 1. kole, Berdych je ve čtvrtfinále

SAN JOSE

Tenista Radek Štěpánek loňský titul z turnaje v San Jose neobhájí. Český reprezentant dnes v Kalifornii prohrál už v prvním kole po setech 3:6 a 4:6 s Belgičanem Xavierem Malissem, s nímž se může znovu utkat za necelý měsíc v Davis Cupu. Naopak už do čtvrtfinále postoupil Tomáš Berdych.

Foto: Mick Tsikas , Reuters

Radek Štěpánek

Článek

Pátý nasazený Berdych absolvoval po dvouapůlhodinovém souboji prvního kola s Američanem Waynem Odesnikem mnohem jednoznačnější utkání, Fina Jarkka Nieminena porazil za 63 minut po setech 6:3, 6:2.

Jednatřicetiletý Štěpánek vypadl v prvním kole podruhé za sebou, na Australian Open nestačil na úvod na chorvatského obra Iva Karloviče. V dnešním duelu nevyužil čtyři brejkboly, zato jeho o dva roky mladší soupeř mu vzal v každém setu jednou podání, což rozhodlo.

Čtrnáctý hráč světa Štěpánek tak nejenže v San Jose nenaplnil roli třetího nasazeného, navíc porušil na tomto turnaji svou finálovou tradici. Při prvním startu na SAP Open v roce 2008 ještě v boji o titul podlehl Andymu Roddickovi, loni po výhře nad Mardym Fishem získal trofej.

Šafářová si poradila s možnou soupeřkou ve Fed Cupu

Lucie Šafářová ve 2. kole turnaje v Paříži porazila nasazenou čtyřku Italku Francescu Schiavoneovou 7:5 a 6:2. Přehrála tak možnou soupeřku dubnového semifinále Fed Cupu, v němž česká reprezentace změří síly právě s Itálií. Zároveň vyrovnala vzájemnou bilanci zápasů se Schiavoneovou na 2:2.

Před turnajem sice Šafářová čekala na vítězství přes měsíc, v Paříži však dokazuje, proč je českou jedničkou. V souboji s 18. hráčkou světa téměř nechybovala a favorizovanou soupeřku dostávala stále pod větší tlak. To se potvrdilo v závěru první sady, kdy Šafářová sebrala Italce klíčové podání a vyhrála 7:5. V druhé sadě na kurtu již dominovala a bez větších problémů postoupila do čtvrtfinále, kde narazí na turnajovou šestku Izraelku Šahar Peerovou.

"Chtěla jsem hrát co nejagresivněji, aby musela Francesca co nejvíce běhat. A vyplatilo se," uvedla Šafářová po zápase v rozhovoru pro Eurosport. "Poslední týdny mě trápily zdravotní problémy. Teď už se ale cítím velmi dobře, což se projevuje i na mé hru. Snad to vydrží," dodala česká reprezentantka, kterou trápila minulý týden horečka a poté prohrála svůj sobotní duel ve Fed Cupu s Annou-Lenou Grönefeldovou.

SAN JOSE
Dvouhra - 1. kolo:
Malisse (Belg.) - Štěpánek (3-ČR) 6:3, 6:4.
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (5-ČR) - Nieminen (Fin.) 6:3, 6:2, Kohlschreiber (6-Něm.) - Sela (Izr.) 6:2, 6:0.
PAŘÍŽ
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Schiavoneová (4-It.) 7:5, 6:2, Peerová (6-Izr.) - Špremová (Chor.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata: