Hlavní obsah

Český tenis povede i v dalších čtyřech letech Ivo Kaderka

Ivo Kaderka byl na další čtyři roky zvolen prezidentem Českého tenisového svazu. Na páteční valné hromadě v Prostějově dostal hlasy 104 delegátů ze 120 a bude stát v čele svazu už ve čtvrtém volebním období. Jeho protikandidát europoslanec Edvard Kožušník dostal důvěru pouze od 13 delegátů převážně z východních Čech. Tři delegáti se zdrželi hlasování.

Článek

Na rozdíl od předcházejících let bylo dnešní jednání mnohem bouřlivější. Kaderka v průběhu svého devadesátiminutového vystoupení zhodnotil úspěchy českého tenisu v průběhu minulých čtyř let. Nejvíce si cenil výsledků v týmových soutěžích Davisově poháru a Fed Cupu a také výkonnostního vzestupu mládeže.

"Nejlépe to dokumentuje zisk Národního poháru, který je určen nejlepšímu juniorskému týmu," uvedl Kaderka, který vyzvedl i počet mezinárodních turnajů v Česku.

Vedle Prague Open je podle Kaderky hlavní výkladní skříní českého tenisu turnaj Czech Open v Prostějově, na kterém v loňském roce startovalo 15 hráčů z první stovky světového žebříčku a v minulosti se na Hané představila i řada hráčů ze současné absolutní světové elity. Český tenisový svaz vedle toho organizuje čtyři turnaje ITF a sedm turnajů Futures.

Nešetřil kritikou

Ve svém vystoupení Kaderka nešetřil kritikou na adresu protikandidáta. "V předvolební kampani už dokázal pan Kožušník napadnout kdekoho. Nechceme český tenis prodávat, naším cílem je jej dále rozvíjet. Jsem připraven český tenis bránit proti hochštaplerům," uvedl Kaderka.

Ve své kritice věnoval hodně prostoru i východočeskému kraji, který byl jediným spojencem jeho soupeře. Napadl údajně neprůhledné finanční hospodaření východočeských tenistů, kteří podle něj v roce 2008 na mimořádné valné hromadě manipulovali s výsledky angažováním "černých duší", na něž si účtovali i vysoké cestovní náhrady. "Tuto valnou hromadu jsme zažalovali pro její neplatnost," poznamenal Kaderka.

Kožušník šel do voleb se slibem, že českému tenisu sežene čtvrt miliardy korun, tedy téměř pětinásobek současného ročního rozpočtu. Nedokázal ale objasnit jak. Delegáty o svých odvážných plánech nepřesvědčil. Diskutující označili Kožušníkovu vizi za vzdušné zámky a prázdnou skořápku, kterou nedokáže konkrétními penězi naplnit.

Kaderkovu volbu podpořil i Miroslav Černošek, jehož společnost Česká sportovní stojí za financováním českých tenistů v Davisově poháru a tenistek ve Fed Cupu. "Pobavilo mě, když jsem se od pana Kožušníka dozvěděl, že jsou tyto soutěže špatně finančně zajištěny. Přitom na tyto soutěže přispíváme částkou 60 milionů korun," tvrdil Černošek.

Kožušník se na valnou hromadu nezaregistroval ani jako čestný host. Proto nemohl vystoupit v diskusi, ale až při svém kandidátském představení. "Nečekal jsem, jakým způsobem bude prezident Kaderka prezentovat své úspěchy a jak pošpiní své soupeře. Nepovažuji svoji kandidaturu na šéfa českého tenisu za troufalost. Chci tenisu pomoci, myslím si, že si český tenis zaslouží změnu," uvedl Kožušník.

Prezidentskou funkci v tenisovém svazu převzal Kaderka v roce 1998, kdy ve volbách porazil svého předchůdce Jana Kodeše.

Reklama