Hlavní obsah

Po Štěpánkovi prohrál s Gulbisem v Memphisu i Berdych

MEMPHIS

Tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji v Memphisu ve čtvrtfinále. Stejně jako jeho daviscupový kolega Radek Štěpánek podlehl Lotyši Ernestsu Gulbisovi 6:3, 3:6 a 6:7. V rozhodujícím setu Gulbise trápilo bolavé koleno, přesto dokázal otočit nepříznivý stav 2:5.

Foto: Anindha Parthy, Reuters

Tomáš Berdych

Článek

Český tenista zahájil utkání lépe, a přestože lotyšský hráč dal v prvním setu devět es, své podání jednou neudržel. Stejným výsledkem 6:3 získal druhý set Gulbis, v rozhodujícím dějství jej ale začalo trápit koleno. Za stavu 1:4 se s bolestivou grimasou nechal ošetřit a lékařskou přestávku využil pak ještě jednou. Berdych se delší přestávkou nechal rozhodit a od stavu 5:2 tahal za kratší konec.

Lotyšský tenista vyhrál nakonec v tie-breaku 7:3 a oplatil Berdychovi porážku z prvního vzájemného duelu z loňského roku. Ve druhém kole v Memphisu navíc získal skalp i dalšího nasazeného Čecha Radka Štěpánka.

Američanka Venus Williamsová je jednu výhru od obhajoby titulu na turnaji v Dubaji. Bývalá světová jednička ukončila v pátečním semifinále pouť nenasazené Izraelky Šahar Peerové a porazila ji 6:1 a 6:4. Její soupeřkou v sobotním finále bude Victoria Azarenková z Běloruska, která porazila Polku Agnieszku Radwaňskou 6:3 a 6:4.

Ačkoli se jednalo o semifinále dvouhry, nehrálo se utkání Williamsová - Peerová na centrálním dvorci, ale na menším kurtu číslo dvě. Důvodem byla bezpečnostní opatření, která kvůli přítomnosti Izraelky Peerové celý týden panovala.

Spojené arabské emiráty totiž stejně jako většina arabských zemí neudržují se židovským státem diplomatické vztahy a neuznávají jeho existenci. Loni Peerová nedostala do SAE víza a nemohla na lukrativním turnaji v Dubaji startovat, za což dostalo vedení turnaje od organizace WTA pokutu a varování.

"Hrát na dvojce samozřejmě není ideální, ale udělali jsme to, co jsme museli," uvedla bývalá členka izraelské armády. "S lidmi v Dubaji jsem se spřátelila. Dělali všechno pro to, abych se cítila co nejlépe. Na tenhle týden budu vzpomínat do konce života," dodala Peerová, jež v roce 2006 vyhrála i turnaj v Praze.

Velkou podporu jí vyjádřila i Williamsová, která dokonce dala před turnajem pořadatelům ultimátum a v případě opakovaného odmítnutí pozvání Peerové by ani ona do Dubaje neodcestovala. "Pověděla jsem jí, že si velmi vážím její podpory. Profesionálně i mentálně jsem toho tady hodně dokázala. Jsem opravdu šťastná, jak se mi tu dařilo," dodala Peerová.

České duo v Bogotě neuspělo

Sandra Záhlavová ani Klára Zakopalová do semifinále turnaje v Bogotě nepostoupily. Nad síly Záhlavové byla po výsledku 2:6 a 3:6 nejvýše nasazená Gisela Dulková z Argentiny. Pro čtyřiadvacetiletou českou hráčku to byla premiéra mezi osmi nejlepšími tenistkami některého z turnajů okruhu WTA. Proti favorizované Dulkové, která zde hrála loni ve finále, nepodržel Záhlavovou servis. Ten prohrála celkem pětkrát, sama dokázala využít jediný brejkbol.

O postup do semifinále bojovala na kolumbijské antuce marně i zkušenější Zakopalová, která podlehla domácí Marianě Duque Marinové 0:6 a 6:7. V utkání se jí tradičně nedařilo na podání, jež ztratila celkem šestkrát. Po nepopulárním "kanáru" se ve druhém setu vzchopila a vedla 4:2, závěr už ale patřil 143. hráčce světa.

DUBAJ - ženy (tvrdý povrch, dotace 2 000 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
V. Williamsová (3-USA) - Peerová (Izr.) 6:1, 6:4,  Azarenková (4-Běl.) - A. Radwaňská (7-Pol.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - semifinále
Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) 6:4, 2:6, 11:9.
BOGOTA
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dulková (1-Arg.) - Záhlavová (6-ČR) 6:2, 6:3, Duque Marinová (Kol.) - Zakopalová (7-ČR) 6:0, 7:6 (7:4), Parraová-Santonjaová (8-Šp.) - Erraniová (3-It.) 7:5, 6:2.
BUENOS AIRES
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ferrero (2-Šp.) - Ventura (Šp.) 6:3, 3:6, 6:2, Montaňés (5-Šp.) - Nalbandian (Arg.) bez boje.
MARSEILLE
Dvouhra - čtvrtfinále:
Llodra (Fr.) - Söderling (1-Švéd.) 7:6 (7:2), 6:4, Tsonga (2-Fr.) - Marčenko (Ukr.) 6:3, 6:4, Benneteau (8-Fr.) - Monfils (3-Fr.) 6:3, 7:5, Zverev (Něm.) - Rufin (Fr.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:3.
MEMPHIS, Muži (dotace 1 100 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Gulbis (Lot.) - Berdych (5-ČR) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), Isner (6-USA) - Karlovič (Chorv.) 6:1, 7:6 (9:7), Petzschner (Něm.) - Lacko (SR) 6:1, 1:6, 6:1.

Reklama

Související témata: