Hlavní obsah

Berdych začne utkání tenistů v Belgii proti O. Rochusovi

BREE

Tomáš Berdych rozehraje utkání tenistů v prvním kole Davisova poháru proti Belgii. Soupeřem české dvojky bude v pátek od 13:00 na antuce v Bree domácí Olivier Rochus. Druhu dvouhru obstarají Radek Štěpánek a Xavier Malisse. Pořadí zápasů určilo čtvrteční losování.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych

Článek

Češi se v Belgii pokusí odrazit ke stejné cestě jako loni, kdy poprvé po 29 letech postoupili do finále. V boji o salátovou mísu v prosinci ale nestačili na Španělsko, kterému podlehli 0:5.

"Přijeli jsme sem vyhrát a těžko se můžeme vymlouvat na to, že bude kurt měkký a budou tam díry," řekl kapitán Jaroslav Navrátil v Belgii. "Papírovými favority jsou Češi. Oni musí vyhrát, což je občas dobré pro tým, když nemá co ztratit," uvedl Malisse, který porazil českou jedničku Štěpánka začátkem února na turnaji v San Jose.

Místo banketu prášky a vitamíny

Právě Štěpánek se navíc potýká s drobnými zdravotními problémy. Ve středu kvůli mírné horečce zůstal na pokoji místo tradičního banketu. "Dneska ráno už teplotu neměl, ale včera dostal hodně prášků a vitamínů, tak uvidíme, co tělo udělá," řekl dnes Navrátil.

"On je pro mě úplně klíčovým hráčem," podotkl kouč, který přiznal, že ho potíže české jedničky trochu vyděsily. "Když má člověk dva top hráče a jednomu se něco přihodí, tak to určitě příjemné není," dodal.

Do čtyřhry Navrátil tradičně nahlásil zbývající členy týmu Lukáše Dlouhého a Jana Hájka, ale v sobotu tým určitě změní. Belgičané spoléhají na dvojici Olivier Rochus, Steve Darcis.

Nedělní program pak otevře souboj jedniček Štěpánka s Olivierem Rochusem a zápas uzavřou Berdych a Mallise, bývalý devatenáctý hráč světa, který se po dvou letech vrátil do stovky žebříčku.

S Belgií hrají Češi již pojedenácté v historii a mohou vylepšit bilanci 7:3. Předloni snadno vyhráli v Ostravě, ale naposledy na belgické půdě před jedenácti lety v Gentu prohráli.

Belgie - Česká republika (Bree, antuka):
Pátek 5. března:
13:00 O. Rochus (59. dvouhra ATP) - Berdych (25.), Malisse (87.) - Štěpánek (17.),
Sobota 6. března:
14:00 Darcis, O. Rochus - Dlouhý, Hájek,
Neděle 7. března:
13:30 O. Rochus - Štěpánek, Malisse - Berdych.
Přímé přenosy odvysílá ČT2.

Reklama

Související témata: