Hlavní obsah

Berdych v Indian Wells prohrál ve čtvrtfinále se Španělem Nadalem

Český tenista Tomáš Berdych prohrál ve čtvrtfinále turnaje v Indian Wells se Španělem Rafaelem Nadalem 4:6, 6:7 (4:7). Porážku z prosincového finále Davisova poháru v Barceloně mu tak neoplatil, ale s třetím hráčem světového žebříčku sehrál vyrovnanou partii, kterou ve druhém setu rozhodoval až tiebreak.

Foto: Tertius Pickard), ČTK/AP

Tomáš Berdych

Článek

Nadal vyhrál poslední tři míčky zápasu, poté co Berdych nevyužil ve zkrácené hře vedení 3:1 a za stavu 4:4 se dopustil své třetí dvojchyby v utkání. "Je to pro mě hodně dobrá zpráva, že jsem v semifinále," uvedl španělský favorit, jenž se po dvě a čtvrt hodiny trvajícím zápase náramně radoval a českého soupeře vyprovodil z kurtu uznalým potleskem.

Rafael Nadal se raduje z vítězství nad Tomášem Berdychem. foto: Reuters/Danny Moloshok

"Hrál jsem opravdu dobře, zvlášť v prvním setu. Prvních osm devět her bylo na neuvěřitelně vysoké úrovni," komentoval Nadal úvodní sadu, v níž vzal dvakrát Berdychovi podání. "Pak začalo foukat a už to bylo složitější. Hrál jsem ale agresivně, což rozhodlo," uvedl třiadvacetiletý Španěl, jenž o rok staršího Berdycha porazil pošesté za sebou a má s ním nyní bilanci 7:3.

Český daviscupový reprezentant sice vypadl potřetí za sebou ve čtvrtfinále turnaje ATP, nicméně tentokrát může být spokojený, neboť podnik v kalifornském Indian Wells má téměř grandslamové parametry. Díky tomu za postup mezi nejlepších osm Berdych získal 75.500 dolarů a 180 bodů do žebříčku. V pořadí ATP by si měl polepšit, neboť loni na tomto turnaji vypadl už ve druhém kole.

Bývalý první muž žebříčku Nadal pokračuje v úspěšném návratu na kurty po lednovém zranění na Australian Open v Melbourne a na cestě ke svému třetímu triumfu v Indian Wells je už mezi posledními čtyřmi. Jeho příštím soupeřem bude Chorvat Ivan Ljubičič, který v předvečer svých 31. narozenin porazil Argentince Juana Monaka 4:6, 6:2, 6:1.

Tenisový turnaj mužů série Masters a žen v Indian Wells (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3,645.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (3-Šp.)- Berdych (19-ČR) 6:4, 7:6 (6:4), Ljubičič (20-Chorv.) - Monaco (21-Arg.) 4:6, 6:2, 6:1.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Čermák, Mertiňák (5-ČR/SR) bez boje.
Ženy (4,500.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Stosurová (8-Austr.) - Martínezová (28-Šp.) 6:3, 7:6 (9:7).
Semifinálové dvojice: Jankovičová (6-Srb.) - Stosurová, Wozniacká (2-Dán.) - A. Radwaňská (5-Pol.).
Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) - Chan Yung-Jan, Čeng Ťie (Tchaj-wan/Čína) 1:6, 6:3, 10:4.

Reklama