Hlavní obsah

Ljubičič udolal v Indian Wells Roddicka a poprvé vyhrál turnaj Masters

INDIAN WELLS

Chorvatský tenista Ivan Ljubičič korunoval svou překvapivou pouť turnajem v Indian Wells ziskem titulu. Dvacátý nasazený porazil ve finále Američana Andyho Roddicka ve dvou tie-breacích a poprvé v kariéře vyhrál podnik série Masters.

Článek

Ljubičič se dočkal svého premiérového triumfu na jednom z nejprestižnějších turnajů okruhu ATP paradoxně až poté, co vypadl z elitní dvacítky žebříčku a přesunul se spíše do role outsidera. V letech 2005 a 2006, kdy byl třetí na světě, tři finále na turnajích Masters prohrál. Jednu porážku mu uštědřil v roce 2005 v pařížské hale Bercy i Tomáš Berdych.

"Když jsem se ohlédl za svou kariérou, opravdu jsem cítil, že mi to chybí," uvedl k titulu z Masters Ljubičič, jenž v průběhu turnaje oslavil 31. narozeniny. "Je úžasný pocit, že jsem to dokázal," dodal rodák z bosenské Banja Luky, který se tak po více než dvou letech vrátí do světové dvacítky žebříčku ATP.

Nedělní finále v kalifornském Indian Wells bylo soubojem tenistů, kteří se mohou opřít o dělové podání. Tomu odpovídala skutečnost, že ani jednomu se nepodařilo servis soupeře prolomit, a tak rozhodovaly zkrácené hry.

V nich měl navrch Ljubičič, který si po výhrách nad světovou dvojkou Novakem Djokovičem a trojkou Rafaelem Nadalem připsal i vítězství nad sedmým nasazeným Roddickem. Vysoký Chorvat si připravil čtvrtý mečbol dvacátým esem a proměnil ho vítězným servisem. Získal tak svůj jubilejní desátý titul a stal se druhým nejstarším vítězem v Indian Wells po Jimmym Connorsovi, kterému bylo při jeho triumfu v roce 1984 o pět měsíců víc.

Roddick, jenž se mohl stát prvním americkým vítězem na tomto turnaji od roku 2001, se musel sklonit před Ljubičičovým servisem v klíčových okamžicích zápasu. "Podával skvěle. Tyhle poslední dva dny byly dokonalou ukázkou toho, jak servírovat v důležitých momentech. Vždycky když jsem se už už dostával do zápasu, poslal mi tam eso nebo vítězné podání," uznala bývalá světová jednička.

Další turnaj série Masters začíná ve středu v Miami na Floridě.

Turnaj série Masters v Indian Wells, tvrdý povrch (dotace 3,645.000 dolarů):
Ljubičič (20-Chorv.) - Roddick (7-USA) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5).

Reklama