Hlavní obsah

Bod z Říma je cenný, ale mohly být i tři

PRAHA

Bod z utkání fotbalové Ligy mistrů z Říma s Laziem (2:2) je zisk nebo v kontextu utkání ztráta? Na tuhle otázku nedokázal dát po utkání jednoznačnou odpověď ani nikdo z hráčů Sparty. Na čem se však shodli všichni, bylo zjištění, že Sparta svým výkonem potvrdila schopnost hrát jako rovnocenný soupeř s největšími evropskými týmy. OČIMA KARLA FELTA

Foto: DPA/EPA

Fotbalista Lazia Řím Sergio Corradi (vpravo) sleduje v akci sparťanského Tomáše Hübschamnna v zápase 2. kola Ligy mistrů

Článek

"Před zápasem bychom určitě všichni brali bod i samotný herní projev, kterým jsme se prezentovali. Vzhledem k vývoji utkání ale musím říct, že je škoda dvou ztracených bodů. Kdybychom vydrželi patnáct dvacet minut druhé půle, třeba by se zápas vyvíjel jinak. Takhle se začalo po dvaceti minutách znovu. Naše mužstvo se však pod obrovským tlakem nepoložilo a v závěru mu chyběl kousek k vítěznému gólu," ohlédl se za utkáním trenér Sparty Jiří Kotrba.

Systém fungoval

Jestliže bylo Spartě vyčítáno, že její hra nemá systém, tak v Římě ho prezentovala. Poněkud neobvyklé rozestavení s dvěma defenzívními záložníky před obranou a třemi podhrotovými hráči za vysunutým Kinclem se ukázalo jako životaschopné a účinné. "Pro nás je důležité, že jsme si dokázali vytvořit šance, škoda, že jsme v první půli ještě alespoň jednu neproměnili," konstatoval Libor Sionko, autor první branky, nahrávky na druhou, ale i jedné zmařené tutovky.

Sparta, až na velkou chybu hned po přestávce, ale těch se nevyvaroval ani soupeř, hrála v obraně pozorně. Obrovskou práci odvedli Pergl s Kováčem, ba dokonce se ukázalo, že hra Sparty byla bez Němce rychlejší a přímočařejší. "Přišel čas, kdy budeme víc využívat záložníky, které máme. Všichni, včetně Němce, který je velmi platný pro mužstvo, vědí, že budou více rotovat," dodal kouč.

Poborský zářil

Karel Poborský má na podzim famózní formu a potvrdil to i v Římě. Na poněkud nezvyklém místě levého záložníka si vedl skvěle, gól dal a u dalšího asistoval. Přesto, že mu diváci jako bývalému hráči Lazia dávali najevo svoji nelibost. "To mě spíš motivovalo, hrálo se mi dobře," řekl lakonicky. "Sionko je lepší vpravo, Poborský měl na druhé straně větší možnost dostat se ke střelbě pravačkou. Při jeho šanci, kdy těsně minul branku, jsem si prokousl jazyk, protože už jsem viděl míč v síti," přiznal Kotrba.

Výborný byl i Sionko, byť hrál se silným nachlazením. Velké utkání odehrál uprostřed středové řady Lukáš Zelenka. Dokázal udržet míč, ale hlavně ho perfektně rozděloval, tvořil. "Tohle on dovede, když má chuť, proto je pro nás cenný. Hráčům jsme po utkání řekli, že takové výkony a nasazení od nich očekáváme i v takříkajíc obyčejných ligových zápasech, protože přesvědčili, že jsou toho schopni," dodal Kotrba.

Vpředu si počínal dobře Kincl a po vystřídání mohl vše rozhodnout Gluščevič. Ten prokázal, že by bylo chybou ho zatracovat. Jde jen o to, dál rozvíjet herní systém, který Sparta v Římě předvedla. Byl to její nejlepší výkon, spíš ještě lepší, než jakým se prezentovala na podzim roku 2001 například v Mnichově.

Zopakovat výkon

Nelze opomenout ani spolehlivého Blažka v bráně. Jen krajní obránci by měli víc podpořit ofenzívu. Petr Johana byl smolařem zápasu, když spoustu těžkých okamžiků dobře vyřešil, ale při prvním gólu zaspal a penalta byla nařízena po jeho kontaktu s Inzaghim. "On držel víc mě než já jeho, byla to moc přísná penalta," bránil se po zápase.

Nejen fanoušci Sparty si teď přejí jediné. Aby Sparta zopakovala středeční výkon, udělala o chybu méně v obraně a proměnila o šancí víc. Pak určitě nebude bez šancí minimálně na třetí místo ve skupině G Ligy mistrů, v níž hostí 22. 10. Besiktas, a už vůbec ne na obhajobu titulu. Již v pondělí doma s Plzní by měla ukázat, že výkon v Římě nebyl náhodný.

Reklama

Související témata: