Hlavní obsah

Senzace v Miami: Berdych vyřadil Federera a zahraje si čtvrtfinále

PRAHA/MIAMI

Tenista Tomáš Berdych porazil prvního hráče světa Rogera Federera 6:4, 6:7 a 7:6 a po téměř tříhodinovém boji postoupil do čtvrtfinále turnaje série Masters v Miami. Český hráč zdolal slavného Švýcara podruhé v kariéře, přestože čelil mečbolu, a po utkání si vysloužil od Federera za svůj výkon poklonu.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Vítězná gestikulace Tomáše Berdycha na turnaji v Miami při utkání proti Rogeru Federerovi.

Článek

"Je skvělé porazit nejlepšího hráče na světě, ale ještě to nebylo finále. Je přede mnou další těžký soupeř," upozornil český daviscupový reprezentant, že jeho mise na amerických betonech není hotova. Proti Verdaskovi ale český hráč půjde s vědomím hladké výhry ve dvou setech před dvěma týdny v Indian Wells.

Federer s pochvalou

Federer na tiskové konferenci ocenil Berdychův výkon. "Věděl jsem, že je skvělým hráčem a vypadá to, že se vrací silný. A to je dobře, protože on je neuvěřitelný hráč s neuvěřitelnými údery. Už dávno jsem čekal, že bude v první světové desítce," řekl Švýcar.

Berdych od senzační výhry nad Federerem na olympiádě v Aténách roku 2004 prohrál se Švýcarem osmkrát za sebou a špatně vstoupil i do osmifinále v Miami. Hned přišel o podání, ale pak hrál aktivněji, dvakrát prorazil servis soupeře a první set získal pro sebe.

Ve druhé sadě Federer stupňoval svůj tlak, ale Berdych bránil jako lev svůj servis a odvrátil všech sedm brejkbolů. Sám si ale žádný nevypracoval, i když za stavu 6:5 vedl 30:15 při podání Federera. Ve zkrácené hře udělal Berdych tři chyby a zápas měl pokračování.

Zaskočený Roger Federer odchází na turnaji v Miami z kurtu po prohrané hře s Tomášem Berdychem.foto: Reuters/Andrew Innerarity

Výborně hrající Berdych získal potřetí v duelu podání Federera ve třetí hře na 2:1 a vedl i 4:2. Švýcar se ale dokázal vrátit do utkání a po dvojchybě Berdycha srovnal na 4:4. O osudu duelu rozhodl tie-break, v kterém za stavu 5:5 skončil Berdychův úder milimetr od lajny, což ukázalo Jestřábí oko. Berdych se jen smál, ale nenechal se rozhodit a při mečbolu Federera zahrál přesný vítězný forhend.

Povzbuzený Berdych vyhrál i další dvě výměny a mečbol proměnil po autu Federera. "Bojoval jsem ze všech sil a na konci jsem měl mraky šancí zápas rozhodnout. Mám ale problémy s načasováním úderů. Nevím, kde se to vzalo, ale není žádné tajemství, že v posledních pěti zápasech ve Spojených státech to nebylo ono. V Austrálii jsem hrál přitom dobře. Je čas vrátit se na tréninkové kurty, nemám rád prohry v takových zápasech," zlobil se na sebe Švýcar.

Čech po posledním míči zaklonil hlavu radostí a zvedl ruce. Podal si se soupeřem ruku u sítě a cestou na lavičku se slastně usmíval. Vždyť soupeře z elitní světové desítky porazil poprvé po 11 nezdarech a proti Federerovi si spravil chuť s více než ročním odstupem po porážce na Australian Open 2009. "V Melbourne jsem vedl 2:0 na sety a Roger to dokázal otočit. Snažil jsem se hrát jako v Austrálii a nakonec to vyšlo," líčil spokojený Berdych.

MIAMI
Muži (turnaj série Masters) - dvouhra, 4. kolo:
Berdych (16-ČR) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:7 (3:7), 7:6 (8:6), Tsonga (8-Fr.) - Ferrero (12-Šp.) 6:2, 6:2, Almagro (33-Šp.) - Bellucci (27-Braz.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:3), Roddick (6-USA) - Becker (Něm.) 7:6 (7:4), 6:3, Južnyj (13-Rus.) - Fish (USA) 6:1, 1:0 skreč, Nadal (4-Šp.) - Ferrer (15-Šp.) 7:6 (7:5), 6:4, Söderling (5-Švéd.) - Gonzalez (9-Chile) 6:0, 6:7 (3:7), 6:2, Verdasco (10-Šp.) - Čilič (7-Chorv.) 6:4, 7:6 (7:3).
Muži - čtyřhra, 2. kolo:
Becker, Kohlmann (Něm.) - Damm, Polášek (ČR/SR) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5).
Ženy - dvouhra, čtvrtfinále:
V. Williamsová (3-USA) - A. Radwaňská (6-Pol.) 6:3, 6:1, Bartoliová (13-Fr.) - Wickmayerová (12-Belg.) 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata: