Hlavní obsah

Berdych smetl v Miami Söderlinga a bude hrát o titul s Roddickem

MIAMI

Tenista Tomáš Berdych postoupil v Miami podruhé v kariéře do finále turnaje Masters. Po suverénním výkonu porazil pátého nasazeného Švéda Robina Söderlinga dvakrát 6:2 a jeho soupeřem v boji o největší úspěch v dosavadní kariéře bude bývalá světová jednička Američan Andy Roddick.

Foto: Hans Deryk, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje z postupu do finále na turnaji Masters v Miami.

Článek

Berdych potvrdil i v pátek skvělou formu, díky níž na Floridě vyřadil v osmifinále i současného prvního hráče světa Švýcara Rogera Federera. Söderlinga smetl za hodinu a osm minut hlavně díky vynikajícímu servisu, který ani jednou neztratil. Švédský tenista, jenž Berdycha v předchozích šesti vzájemných zápasech čtyřikrát porazil, si za celé utkání vypracoval jediný brejkbol, ale nevyužil ho. "V předchozích duelech byl vždy on ten agresivnější, takže jsem chtěl tentokrát hrát rychleji a nedal mu tolik času. A z toho pramenily všechny (Söderlingovy) chyby," popsal svou taktiku.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí prolomil soupeřovo podání čtyřikrát z osmi příležitostí. Při Söderlingově servisu zápas také ukončil. Za stavu 30:30 fantasticky doběhl Švédův volej a skvělým forhendovým prohozem získal první mečbol. Šanci rozhodnout záhy využil, když demoralizovaný soupeř poslal v krátké výměně míč do autu.

"Cítím se na kurtu výborně a moje sebevědomí roste," komentoval jasnou výhru Berdych, který v předchozích zápasech s Federerem a Španělem Fernandem Verdaskem absolvoval třísetové bitvy. "Jsou to maličkosti, které do sebe zapadají a díky tomu mi hra vychází," pochvaloval si povedený výkon.

Roddick vyřadil Nadala

Dvacátý hráč světa může navázat v nedělním finále na svůj předchozí úspěch z turnaje Masters v Paříži, kde zvítězil před pěti lety. Triumfem v Key Biscayne by toto prvenství přebil, protože floridský podnik je díky svému renomé a vysokým dotacím nazýván pátým grandslamem.

Robin Söderling (vlevo) gratuluje Tomáši Berdychovi k výhře.foto: Reuters/Carlos Barria

Berdych se může stát jeho první vítězem, jenž nepatří do elitní světové desítky, od roku 1991, kdy na Floridě vyhrál Američan Jim Courier, pozdější světová jednička. Z českých rodáků vyhrál v Miami naposledy Ivan Lendl v roce 1989.

Už postupem do finále si Berdych zajistil prémii 295 500 dolarů (5,5 miliónu korun) a 600 bodů do světového žebříčku. V nedělním utkání bude v sázce 605 500 dolarů (11,3 miliónu korun) a rovných 1000 bodů. "Začal jsem se cítit dobře už při Davis Cupu (v březnu proti Belgii), odehrál jsem i pár dobrých zápasů v Indian Wells. A je to také o psychice, která se dá těžko vylepšovat, to přichází s věkem a zkušenostmi," hledal klíč ke své aktuální formě Berdych.

Také Roddick má v poslední době skvělou formu. V prvním semifinále zdolal v souboji bývalých světových jedniček Španěla Rafaela Nadala 4:6, 6:3 a 6:3 a postoupil do druhého finále za sebou. Před dvěma týdny prohrál sedmadvacetiletý Američan v Indian Wells nečekaně s Chorvatem Ivanem Ljubičičem.

Negativní bilance s Roddickem

S Roddickem má Berdych podobně negativní bilanci jako se Söderlingem - pět porážek a dvě vítězství. S momentálně osmým tenistou světa prohrál poslední tři vzájemné zápasy včetně letošních dvou duelů v lednu v Brisbane a v únoru v San Jose. Vítěz US Open z roku 2003 bude usilovat v neděli o své druhé vítězství v Miami, kde nenašel přemožitele před šesti lety. Celkem může Roddick získat 29. titul v kariéře, zatímco Berdych šestý. Naposledy se loňský finalista Davisova poháru radoval z turnajového vítězství loni v květnu v Mnichově.

Roddick rozhodl utkání s Nadalem šňůrou jedenácti fiftýnů na konci druhého setu. V jejím závěru vyslal na soupeře servis rychlostí 230 km/h, čímž stanovil rekord turnaje. "Ale podání mi to dneska nevyhrálo," tvrdil Roddick navzdory 15 esům a 39 servisům, které Nadal nebyl schopen vrátit.

Tenisový turnaj mužů série Masters a žen v Miami (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3, 645 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Berdych (16-ČR) - Söderling (5-Švéd.) 6:2, 6:2.

Reklama

Související témata: