Hlavní obsah

Berdychův sen se v Miami rozplynul ve finále, podlehl Roddickovi

MIAMI/PRAHA

Český tenista Tomáš Berdych titul z turnaje série Masters 1000 v Miami nezískal. Ve finálovém duelu podlehl domácímu Američanovi Andy Roddickovi 5:7 a 4:6. O osudu zápasu rozhodl konec úvodní sady, v níž se Američanovi podařilo českému hráči prorazit podání, což se Roddickovi podařilo i na začátku druhého setu. Berdych Roddickovi neprorazil servis ani jednou.

Foto: Andrew Innerarity, Reuters

Poražený finalista turnaje v Miami Tomáš Berdych (vlevo) a vítěz Andy Roddick z USA.

Článek

Berdych vstoupil do zápasu výborně. Jako servírující hráč si díky kvalitním servisům a výbornou hrou od základní čáry získal první game čistou hrou a vzápětí se dostal při Roddickově servisu do vedení 30:0. Domácí hráč se však vzpamatoval a třemi výbornými prvními podáními v řadě vyrovnal stav gamů.

Od té doby viděli diváci v Miami skvělé představení obou podávajících hráčů. Berdych se dokázal jednomu z nejlépe servírujících hráčů na okruhu zcela vyrovnat. V šestém gamu naopak opět zaútočil, když se při soupeřově podání ujal vedení 30:0. Roddick se opět opřel o své podání.

Český tenista Tomáš Berdychfoto: Reuters/Andrew Innerarity

Roddick zaútočil až v závěru setu. V deváté hře se ještě rodák z Valašského Meziříčí ubránil, v 11. gamu už si Američan vypracoval dva brejkboly. První z nich dokázal Berdych odvrátit po dělovém forhendu, při druhém z nich však poslal míček do autu a Roddick šel do vedení 6:5. Berdych nedokázal odpovědět a úvodní sadu prohrál 5:7.

Roddick využil Berdychovy nekoncentrovanosti

Ztráta úvodní sady otřásla Berdychovou psychikou a hned v první hře druhého setu musel odvracet brejkbol. Což se mu nepodařilo, když poslal svůj úder do zámezí. Úderová jistota ze začátku úvodní sady zmizela a Berdychovi se nedařil ani první servis.

Český tenista se postupně snažil měnit styl své hry. Častěji přecházel na síť a hrál aktivněji. Svá podání si tímto stylem dokázal udržet, ale Američan s brejkem v zádech českého tenistu nepustil ani k jednomu brejkbolu, zejména díky svému stále se zlepšujícímu podání. V devátém gamu navíc osmý nasazený opět zaútočil a při Berdychově servisu si vypracoval dva mečboly. Oba sice dokázal český tenista odvrátit, v následující hře však Roddick dovedl zápas do vítězného konce.

"Andy byl dnes hodně silný. Musím mu ještě jednou pogratulovat," řekl krátce po zápase Berdych, jemuž domácí tenista jeho poklonu oplatil. "Tomáš odehrál skvělý turnaj, hrál opravdu výborně v celém týdnu. Musím říci, že je to jeden z hráčů, které nerad potkávám na druhé straně sítě," prohlásil Roddick.

Tenisový turnaj série Masters 1000 v Miami:
Muži, dvouhra - finále:
Berdych - Roddick 5:7, 4:6.
Ženy, čtyřhra - finále:
Dulková, Pennettaová (Arg./It.) - Petrovová, Stosurová (3-Rus./Austr.) 6:3, 4:6, 10:7.

Reklama

Související témata: