Hlavní obsah

Dlouhý bere titul z Miami jako impulz a chce opět hrát i dvouhru

PRAHA

Za třetí největší úspěch v kariéře hned po dvou loňských grandslamových titulech na Roland Garros a US Open považuje český tenista Lukáš Dlouhý triumf ve čtyřhře na turnaji série Masters v Miami po boku Inda Leandra Paese. Rodák z Písku věří, že úspěch na jednom z nejprestižnějších podniků sezóny bude pro oba deblisty impulzem do další části jarní sezony. V ní by se chtěl Dlouhý více věnovat také dvouhře, v níž byl před čtyřmi lety na 73. místě žebříčku ATP.

Foto: Pavel Lebeda, ČTK

Lukáš Dlouhý při tréninku v Barceloně

Článek

Dlouhý triumfem na turnaji v Miami, který je mezi tenisty považovaný za jakýsi pátý grandslam, překvapil sám sebe. "Já jsem tenhle turnaj neměl nikdy moc rád, neměl jsem ho jako oblíbený. Vždy jsme tam prohráli v prvním druhém kole a nějak mi tam to prostředí nesedělo. Hodně tam fouká, je tam hodně lidí, ale teď už je to dobrý. Tím vítězstvím se to trošku změnilo a budu se tam rád vracet," řekl v úterý v Praze novinářům Dlouhý.

Výhry si hodně cení. "Je to jeden z těch největších turnajů, je to velký úspěch. Hrál jsem první finále na takovémhle turnaji, takže to řadím hned za ty dva grandslamy, to je bez debat," pokračoval Dlouhý.

Věří, že s Paesem na sobotní úspěch navážou i na nejbližších turnajích v Monte Carlu a Římě, kde se naplno rozjede antuková část sezóny. "Myslím, že to bude dobrý impulz pro tu jarní sezonu. Když vyhrajete takhle velký turnaj, je to strašná vzpruha. Určitě to bude i výhoda, když okolo ti hráči vidí, jakým stylem jsme vyhráli. Budou si myslet, že to budou mít těžké," podotkl český tenista.

Propadák spíše pomohl

Triumfu v Miami předcházel nešťastný závěr challengeru v Sunrise, kde Dlouhý s Paesem prohráli ve finále z šesti mečbolů. "Nám to paradoxně pomohlo, že jsme nejeli na ten turnaj jako vítězové. Pořád jsme měli v hlavě ten propadák z toho finále. Prostě jsme si uvědomili, že musíme bojovat míček po míčku a ne hned myslet rovnou na výhru," podotkl Dlouhý.

Spolu s Paesem prošli turnajem v Miami velmi hladce, jediný set ztratili v druhém kole kole s brazilsko-španělskou dvojicí Bellucci, Marc Lopez. "Měli jsme to dobře rozehrané, ale nějak se to zvrtlo. Vyhráli jsme až 10:8 v super tie-breaku. Vedli jsme 9:6, bylo to takové déja vu, protože jsme zase měli čtyři mečboly. To byl zlomový bod. Nebyli jsme úplně jako tým, trošku to vázlo. Pak jsme si to vyříkali a od té doby to šlo ráz naráz. Všechno jsme vyhráli ve dvou setech," líčil Dlouhý.

Zřejmě nejlepší výkon podala česko-indická dvojice ve finále, kde Paes nastoupil proti krajanovi Mahéši Bhúpathímu a Bělorusovi Maxi Mirnému. "Určitě tam ohledně těch dvou Indů trošku rivalita je. Zrovna tenhle zápas jsme ale hráli od začátku tak dobře, že jsme ani nepřipustili, že bychom se mohli dostat do nějaké rivality. Hned jsme jim odskočili a ve druhém setu taky. Věděli jsme, že když budeme hrát to, co jsme hráli poslední dva zápasy, tak nám nebudou stačit," mínil Dlouhý.

Potkal se s hráči z NHL

Sobotní úspěch zatím nijak výrazněji neoslavil. Den po vítězství totiž brzy dopoledne vyrazil v Miami na nákupy a pak sledoval marné finálové snažení Tomáše Berdycha ve dvouhře proti domácímu Andymu Roddickovi. "Škoda, že to nedotáhl. Mohlo to tam být takové české mistrovství. Ale i tak hrál Berďa hodně dobře. Bylo vidět, že je na vítězné vlně," podotkl Dlouhý, který naživo viděl tři Berdychovy zápasy.

Během pobytu v Sunrise stihl rovněž navštívit šest zápasů hokejistů Floridy v NHL. "Znám se se všema klukama, s Radkem Dvořákem, Rosťou Oleszem, Michalem Frolíkem, Kamilem Krepsem. Mám je rád. Oni jdou na tenis, já na hokej," řekl Dlouhý.

Po triumfu v Miami neplánuje žádný velký odpočinek, už v pátek cestuje do Monte Carla. Chystá také návrat ke dvouhře, v níž byl kdysi na 73. místě světa. Nyní figuruje až v sedmé stovce žebříčku ATP, a tak se jen složitě dostává do turnajů. Naposledy startoval na konci února v Dubaji, kde vypadl v kvalifikaci.

"Měl jsem tenhle týden jet do Casablanky, ale kvůli Miami jsem to nestihl. Čekám na příležitost. Snažíme se rozesílat žádosti o volné karty a uvidíme, kdo odpoví. Kdykoliv rád kamkoliv vyrazím, ať to bude malý nebo velký turnaj. Chtěl bych hrát dvouhru, láká mě zkusit se dostat zpět do stovky. Myslím, že i pro debla by to bylo dobré spojení," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články