Hlavní obsah

FED CUP: Tenistky v Itálii nezvládly ani jednu z dvouher, prohrávají 0:2

ŘÍM

České tenistky prohrávají po prvním dnu semifinále Fed Cupu na římské antuce s domácí Itálií 0:2. Lucie Hradecká podlehla v úvodní dvouhře 4:6 a 5:7 domácí jedničce Flavii Pennettaové, i když v obou setech vedla nadějně 4:1. Druhý bod obhájkyň titulu získala Francesca Schiavoneová, jež v druhé dvouhře zdolala hladce po setech 6:0 a 6:2 Lucii Šafářovou.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Italská tenistka Flavia Pennettaová se raduje z vítězství

Článek

"Rozhodly moje chyby, možná trošku nervozita," řekla Hradecká v České televizi po utkání, proč dvakrát přišla o vedení 4:1. "V prvním setu Pennettaová přestala chybovat, začala víc vracet a já si chybami prohrála první a ke konci i druhý set," dodala. Nevynucených chyb Hradecká udělala 28, o devět více než soupeřka.

Přitom začala výborně. Díky agresivnímu stylu a tlaku z returnu vzala soupeřce dvakrát podání a získala rychle vedení 4:1. Pennettaová ale začala hrát aktivněji a hlavně pestřeji - rozdělovala míče do stran, přidala vysoké údery i zkrácení za síť, téměř nekazila a vrátila se do hry, když vyrovnala na 4:4. Hradecká se mohla při svém podání ještě jednou ujmout vedení 5:4, ale udělala dvě dvojchyby, a set ztratila.

Druhý set se do stavu 4:4 odvíjel identicky jako ten první. Hradecká začala odvážně, opět se jí dařily tvrdé míče a rychle vedla 4:1, jenže po chvilce bylo srovnáno. V dlouhé deváté hře Češka vedla 40:15, pak odvrátila tři brejkboly a vybojovala vedení 5:4. Víc už ale Hradecká nedokázala. Pošesté přišla o podání v jedenácté hře druhé sady.

Kanár pro Šafářovou hned na úvod

Šafářová nenašla v prvním setu recept na strojově přesnou hru Schiavoneové. Italka získávala míč za míčem a hru za hrou díky skvělé taktice postavené na výbornému pohybu a silně liftovaných úderech. Češka kazila hlavně z bekhendu a pár forhendových vítězných míčů ji nezachránilo. Za pětatřicet minut tak Šafářové "zpíval kanár".

Na začátku druhého setu sice Šafářová získala podání soupeřky, ale obrat nenastal a pořád tahala za kratší konec. Svůj jediný servis získala brněnská hráčka čistou hrou a vyrovnala na 2:2, ale pak neměla šanci. Italka si věřila a jedno skvělé zkrácení hry oslavila taneční krokem. Vítězný tanec přidala po druhém využitém mečbolu.

Šafářová přitom sedmnáctou hráčku světa Schiavoneovou letos porazila, to ale bylo v hale na tvrdém povrchu. "Na antuce ona má čas míče rozliftovat i s rychlostí, což na rychlém nestíhala. Bylo těžké proti ní hrát, když míče vyskakovaly tak vysoko," řekla Češka. Byla připravena nastoupit i v neděli. "Chci si spravit chuť," řekla.

Nedělní program by měly zahájit od 12:30 jedničky Šafářová a Pennettaová a po nich jsou zatím nahlášeny Hradecká a Schiavoneová. Dá se ale očekávat, že český kapitán Petr Pála udělá změnu a do jedné z dvouher pošle Petru Kvitovou. Závěrečná čtyřhra má zatím složení Květa Peschkeová, Kvitová a Sara Erraniová, Roberta Vinciová.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Římě (antuka):
Itálie - Česká republika 2:0
Pennettaová - Hradecká 6:4, 7:5
Esa: 2:0. Dvojchyby: 3:2. Vítězné míče: 15:11. Využité brejkboly: 3/7 - 2/3. Nevynucené chyby: 15:15. Celkem získané míče: 49:41. Čas: 1:40 hod.
Schiavoneová - Šafářová 6:0, 6:2
Esa: 3:3. Dvojchyby: 2:2. Vítězné míče: 18:15. Využité brejkboly: 6/12 - 1/1. Nevynucené chyby: 10:18. Celkem získané míče: 58:36. Čas: 1:10 hod.

Reklama