Hlavní obsah

V Itálii to nebyla žádná ostuda, říká Kukal

PRAHA

Loni chyběl českým tenistkám k postupu do finále Fed Cupu jediný míček a mluvilo se o smůle, po víkendovém debaklu 0:5 na římské antuce zazněly hlasy o ostudě. Jaká je teda skutečná síla českého ženského tenisu? A nejsou dvě účasti v semifinále týmové soutěže zkreslenou zprávou o jeho stavu?

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Hradecká v utkání Fed Cupu

Článek

Dvakrát po sobě stačilo vyhrát Češkám v domácím prostředí úvodní kolo a hned měly šanci poprat se o finále, ačkoli podle žebříčkového postavení zdaleka nepatřily ke špičce. „Systém Fed Cupu se měnil dlouho. Takový formát by dnes brali i tenisté. Kdyby jim ubylo jedno kolo, nastupoval by do Davis Cupu s chutí i Federer,“ říká bývalý fedcupový kapitán Jan Kukal.

Pokud by se Česko ocitlo ve fedcupovém finále, soutěž by to podle něj nijak nedevalvovalo. „Když o trofej můžou hrát Američanky v sestavě Matteková, Oudinová, tak je opravdu škoda, že se tam neprobily naše holky. Tragédií bohužel zůstane loňský neproměněný mečbol s USA. Celkově bych to ale bral jako rozhodně úspěšnou dvouletku.“

Ačkoli v Římě nezískaly Češky ani set, Kukal neviděl jejich vystoupení ani zdaleka tak katastroficky. „Určitě nemluvme o ostudě, to v žádném případě. Italky měly velkou psychickou výhodu, když Pennettaová i Schiavoneová týden před Fed Cupem vyhrály dva turnaje WTA. Na antuce navíc můžou trénovat v domácím prostředí i přes zimu. Šafářová a spol. nebyly bohužel tolik rozehrané.“ U žebříčkově nejlepší Češky Šafářové se navíc znovu ozvalo bolavé rameno, které ji trápilo také loni. „Lucka je super kočka, které přeju všechno dobré, ale problémem je určitá její křehkost,“ všímá si Kukal.

Kvitová s Hradeckou jsou typově spíše na tvrdé povrchy

Ve výkonech Hradecké a Kvitové sice pozoroval hodně rezerv, ale také velký příslib. „Typově jsou to tenistky spíš na tvrdý povrch, antuka jim moc nesedí. I tak ale Hradecká dokáže výměnu fantasticky utnout. Když ještě vylepší pohyb, půjde nahoru. Kvitová proti italské jedničce Pennettaové zase některé gamy v prvním setu odehrála bravurně jako Serena Williamsová,“ nebojí se Kukal odvážného srovnání se světovou hráčkou číslo jedna.

Podle bývalého úspěšného tenisty a kouče by se měly Češky v nejbližší době soustředit na individuální vzestup. „Žebříček nikdy nelže. A jelikož tenis je zejména o hlavě, pomohl by holkám úspěch na velkém turnaji.“

Světový tenis si však pomalu, ale jistě odvyká na účast českých zástupců v závěrečných kolech grandslamových dvouher. Od semifinále Australian Open, v němž Nicole Vaidišová podlehla mladší ze sester Williamsových, uplynulo skoro dva a půl roku.

Lídra, který s tenisem končící Vaidišovou nahradí, navíc bude fedcupový tým k úspěchům nutně potřebovat. „Když jsem viděl Nicole v šestnácti letech, tak jsem byl přesvědčený, že mám přes sebou budoucí světovou jedničku. Pokud ale někdo končí tak mladý, má ještě dost času na comeback. Já jsem přesvědčen, že se Nicole k tenisu ještě vrátí,“ prorokuje Kukal.

Reklama

Související témata: