Hlavní obsah

Benešová je z titulu nadšená, chce zaútočit na dvacítku

FEZ/PRAHA

Velkou únavu přebíjela nesmírná radost. Tenistka Iveta Benešová po špatném začátku roku ukázala, že stále umí hrát tenis a na turnaji v marockém Fezu vyhrála dvouhru i čtyřhru. "Je to neskutečný," radovala se v rozhovoru pro ČTK a doufala, že by mohla v žebříčku atakovat světovou dvacítku.

Článek

Sedmadvacetiletá Benešová získala svůj druhý titul ve dvouhře po šestileté pauze. "Jsem hrozně unavená, ale mám strašnou radost. Myslím, že si to dokážu užít až za pár dnů," řekla tenistka.

Ve Fezu zvládla finále dvouhry, v kterém zdolala Rumunku Simonu Halepovou, a pak s Anabel Medinaovou Garriguesovou vyhrály i čtyřhru. "Tak nějak se to povedlo, že jsem vyhrála i čtyřhru. Sice jsem už byla unavená, ale když člověk vyhrává, únava mizí rychleji a člověk to tak nevnímá," dodala. Spolu se Španělkou si pak zašly na oslavnou večeři. "Ani nevím, co bude, vybírala to Anabel," řekla Češka.

Přitom začátek roku měla Benešová jeden z nejhorších v kariéře. Prohrála devět z jedenácti zápasů a v žebříčku se propadla o třicet míst až na 67. místo světa. Proč se mostecké rodačce nedařilo? "Nebyla forma a v přípravné části jsem měnila rakety. Pořád jsem to zkoušela a nebyla to klasická dobrá příprava, kterou bych měla mít. To se pak odrazilo," řekla Benešová.

Raketa, se kterou si věří

Přes porážky věřila, že na tom není tak špatně. Trénovala a v přípravě cítila, že začíná opět hrát dobře. "A to je základ. Když vím, že na to mám v tréninku, tak to dřív nebo později přijde. Vždycky se mi vrátila tréninková dřina, je to v pozitivním myšlení."

A taky má konečně raketu, s kterou si na kurtu věří. Dokázala přesvědčit výrobce Wilson, aby jí udělal její šest let starý model, ale s řidším počtem strun. "Říkala jsem jim už v prosinci, že bych chtěla stejnou a nakonec našli formu někde ve Španělsku a tak mám měsíc konečně raketu, která mi fakt vyhovuje," řekla Benešová.

Pro tenistu je raketa nejdůležitější součástí výbavy. Benešová měla se starým hustším počtem strun pocit, že míč po úderu neletí. To se nyní změnilo. "Míč teď víc letí, víc to chytá rotace a je to živější," popisovala. V Barceloně i ve Fezu ale měla jen jednu novou raketu, a tak se bála, aby raketa vydržela. "Mělo to jednu výhodu, s raketou jsem nemohla házet, když jsem měla jen jednu," smála se. Na další turnaj do Estorilu jí Martin Damm přiveze další pět raket.

O Estorilu ještě nemá jasno

Před rokem prožívala Benešová skvělé období. Po vynikajícím začátku roku se dostala na 25. místo světa, což je její dosavadní maximum. Nyní po titulu ve Fezu doufá, že se do světové třicítky vrátí. "To rozhodně, určitě si myslím, že na to mám. A kdyby to šlo, tak bych to chtěla překonat," myslela na dvacítku. "Budu se o to snažit."

V neděli ji čeká přesun do Portugalska. V Estorilu by měla hrát další turnaj a v prvním kole se střetnout se Slovenkou Magdalenou Rybárikovou. "Ještě o tom nechci přemýšlet, chci si užít titul," řekla Benešová a nevěděla, jestli bude Estoril hrát, protože ji bolelo rameno. "Uvidím, program je náročný," řekla tenistka.

Reklama