Hlavní obsah

Turnaj okruhu WTA v Praze skončí, měl by se vrátit challenger

PRAHA

Ženský tenisový turnaj ECM Prague Open se letos na pražské Štvanici uskuteční naposledy. Pořadatelé přišli o titulárního partnera, a proto jednají o odkoupení turnaje s vedením okruhu WTA. V příští sezoně by se měl do Prahy vrátit mužský challenger ATP. Informoval o tom ředitel turnaje Vladislav Šavrda.

Foto: protenis.cz/ECM Prague Open

Iveta Benešová na Prague Open

Článek

"Ženský turnaj se letos hraje na Štvanici naposledy. Důvodem je, že odstoupil titulární partner," řekl Šavrda. S WTA nyní vyjednává o prodeji, ale rozhodnutí o konci turnaje už padlo. "Je to škoda, ale taková je realita. Ekonomická situace není taková, aby ECM pokračovala a abychom sehnali náhradu," doplnil Šavrda.

Do Prahy na Štvanici se vrátil ženský turnaj WTA v roce 2005 po sedmileté pauze. Letošní šestý ročník za bude zároveň derniérou. "Je mi to moc líto, protože jsme si to pěstovali," řekl Šavrda a vzpomínal na šest nádherných let. Vyzdvihl, že česká metropole viděla hodně skvělých hráček. "Jména, která dnes figurují ve špičce," dodal.

První ročník Prague Open vyhrála loňská světová jednička Dinara Safinová, předloni triumfovala její ruská krajanka Věra Zvonarevová po finálové výhře nad aktuální světovou desítkou Victorií Azarenkovou z Běloruska. V roce 2006 se radovala Izraelka Šahar Peerová, která ve finále zdolala nyní osmou hráčku žebříčku Australanku Samanthu Stosurovou.

Nebude jednoduché, aby Česká republika v blízké budoucnosti opět viděla turnaje okruhu WTA nebo ATP. Mapa tenisových turnajů žen je narýsovaná až do roku 2013. "Nenastane-li jinde případ jako u nás, tak se do kalendáře nelze snadno dostat. A ATP má minimální dotaci minimálně čtyři sta tisíc eur, takže je zapotřebí, aby někdo položil na stůl zhruba dvacet miliónů korun," konstatoval Šavrda.

Štvanický areál ale bez turnaje nezůstane. V roce 2011 by se měl na antuku u Negrelliho viaduktu vrátit challenger mužů. "To určitě, to v každém případě. Už jednáme s ATP a máme příslib, že nebude problém najít termín," řekl Šavrda. Dotace bude okolo 75 tisíc dolarů.

Reklama

Související témata: