Hlavní obsah

Jankovičová vyřadila i druhou Williamsovou a je v Římě ve finále

ŘÍM/BĚLEHRAD

Tenistka Jelena Jankovičová si zahraje na antukovém turnaji v Římě o svůj třetí titul. Pětadvacetiletá Srbka vyřadila v dnešním semifinále světovou jedničku Američanku Serenu Williamsovou poté, co ve čtvrtek zdolala její starší sestru Venus.

Článek

Oba zápasy však byly naprosto odlišné. Venus deklasovala Jankovičová 6:0, 6:1 a podle některých zdrojů jí uštědřila nejtěžší porážku její profesionální kariéry, naopak s mladší Serenou se přetahovala téměř tři hodiny.

Utkání plné chyb, v němž měly soupeřky dohromady 39 brejkbolů, vyhrála bývalá jednička žebříčku Jankovičová 4:6, 6:3 a 7:6. Osmadvacetiletá Američanka, jež se v Římě představila na okruhu WTA poprvé od lednového triumfu na Australian Open, přitom měla ve třetím setu k vítězství blíž. Za stavu 5:4 a 6:5 podávala na výhru v zápase, měla dokonce jeden mečbol, ale Jankovičová si v obou případech dokázala vzít servis zpět a dovedla sadu do tie-breaku. V něm měla Williamsová dlouho navrch, ale Srbka výsledek zvrátila a vyhrála 7:5.

Možnost srbského finále v italské metropoli překazila Španělka María José Sánchezová, která v druhém semifinále vyřadila bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou. Stejně jako ve čtvrtfinále Lucii Šafářovou trápila Martínezová i svou dnešní soupeřku tvrdým podáním a "kraťasy" a zvítězila 6:4, 6:2.

ŘÍM (antuka, dotace 2 000 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Jankovičová (7-Srb.) - S. Williamsová (1-USA) 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), Martínezová (Šp.) - Ivanovičová (Srb.) 6:4, 6:2.

Srbský tenista Novak Djokovič neobhájí titul v Bělehradu. Největší hvězda turnaje, který loni do svého rodného města přivedla, musela kvůli zdravotním problémům vzdát dnešní čtvrtfinálový duel s mladým krajanem Filipem Krajinovičem.

Djokovič, jehož v posledních dnech trápila alergie a únava, odstoupil z utkání po prvním setu, který prohrál 4:6. Na jeho úkor tak mezi nejlepší čtyři postoupil poprvé v životě na okruhu ATP aktuálně 319. hráč světa Krajinovič. Osmnáctiletý talent z Bollettieriho akademie na Floridě startuje v srbské metropoli díky volné kartě od pořadatelů.

Krajinovič se v semifinále utká s třetím nasazeným Američanem Samem Querreym. Druhou dvojici obstará jeho krajan, turnajová dvojka John Isner, se čtyřkou Stanislasem Wawrinkou. Švýcarský tenista dnes ve čtvrtfinále odvrátil dva mečboly domácímu Viktoru Troickému.

BĚLEHRAD (antuka, dotace 424 950 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Krajinovič (Srb.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4 skreč, Isner (2-USA) - Gasquet (Fr.) 2:6, 7:6 (8:6), 6:3, Querrey (3-USA) - Andrejev (Rus.) 6:3, 2:6, 6:4, Wawrinka (4-Švýc.) - Troicki (6-Srb.) 7:5, 6:7 (3:7), 7:6 (8:6).

Reklama

Související témata: