Hlavní obsah

McEnroe chystá tenisovou akademii, chce vychovat své nástupce

NEW YORK

Legendární tenisový bouřlivák John McEnroe se chystá provozovat netradiční tenisovou akademii. Podle něj by do sportu měla vnést více zdravého rozumu, byť to vzhledem k jeho divokému chování na tenisových kurtech může znít jako protimluv. McEnroe by například chtěl, aby jeho žáci netrávili čas jenom tréninkem a měli vedle tenisu čas na běžný život jako kdysi on, uvedl deník The New York Times.

Foto: Jeff Zelevansky, Reuters

Bývalý americký tenista John McEnroe

Článek

"Nemyslím si, že se musíte vzdát všeho, hrát šest hodin denně, abyste byli úspěšní. Když mi bylo dvanáct třináct, hrál jsem fotbal a basketbal i jiné věci, abych se z toho nezbláznil - někteří lidé budou mít proti tomuto tvrzení možná námitky - a abych od tenisu neutekl," podotkl McEnroe. Žáci jeho školy by prý také stejně jako on měli být vyznavači nepředvídatelného a méně ortodoxního pojetí hry.

Akademie by měla sídlit na Randallově ostrově vedle severovýchodní části Manhattanu ve sportovním středisku s 20 kurty. Jejím vzorem by přitom měl být klub v nedalekém městě Port Washington na Long Islandu, kde vyrůstal. "Lidé mají pocit, že musejí děti dát do nějakého zapadákova, izolovat je, aby jediné, čím žijí a pro co dýchají, byl tenis. ... Kdybych něco takového dělal, nikdy bych nic nedokázal. Bylo by to jako mučení," uvedl slavný hráč.

Tenista chce talenty, zřejmě s pomocí firemních stipendií, hledat i v méně tradičních tenisových oblastech, jako je východní Harlem nebo Bronx. Nenamítal by ale ani nic proti tomu, kdyby se jeho alternativa floridským tenisovým školám zalíbila i nadějím odjinud, od Seattlu po Srbsko. McEnroe s nadsázkou podotkl, že na talenty by mohlo zapůsobit to, že je v tenisovém světě už tak trochu za dinosaura. A ty prý mají mladí v oblibě.

McEnroe by akademii chtěl otevřít v září. Bude na ní spolupracovat s Claudem Okinem z firmy Sportime New York, jíž patří 13 sportovních center. Na úvodní části projektu se také podílí McEnroeův bratr Mark, který jinak pracuje jako firemní právník.

Reklama