Hlavní obsah

Britská královna navštíví po 33 letech tenisový Wimbledon

Poprvé po 33 letech se v areálu All England Clubu při grandslamovém Wimbledonu objeví britská královna. Alžběta II. by se měla u travnatých objevit kurtů 24. června.

Článek

"Jsem potěšeni a poctěni, že budeme moci přivítat její veličenstvo zpátky ve Wimbledonu," uvedl na stránkách turnaje předseda klubu Tim Phillips. Čtyřiaosmdesátiletá Alžběta II. je patronem klubu.

Královna naposledy navštívila turnaj v roce 1977. Tehdy sledovala poslední britské vítězství ve dvouhře, kterého dosáhla Virginia Wadeová výhrou ve finále nad Nizozemkou Betty Stoveovou.

Alžběta II. se chystala navštívit Wimbledon již loni. Bývala by přišla, pokud by hrál Andy Murray finále, ale skotský rodák vypadl v semifinále s Andym Roddickem. Turnaj vyhrál Roger Federer.

Velká Británie čeká především na vítěze dvouhry mužů. Tím posledním se stal Fred Perry v roce 1936. Murray je velkou nadějí, což loni ukázal triumfem na trávě v Queen's Clubu, kde vyhrál jako první Brit od roku 1938. Královna mu poté poslala blahopřejný dopis.

O dění na kurtech bude veršovat básník

Organizátoři tenisového grandslamu ve Wimbledonu najali básníka, který bude o dění na kurtech All England Clubu psát verše. Přední britský poeta Matt Harvey by měl každý den vtipně komentovat události spojené s travnatým grandslamem. Pokud se tedy dosud výkony Federera nedočkaly oslavných ód, letos se tomu tak stane téměř jistě.

"Je to pro mě pocta. Vždyť mi připadla role začít něco nového na tak tradiční akci, jakou Wimbledon je," uvedl Harvey, který svou kariéru zahájil v roce 1992 a od té doby sepsal několik knih a má pravidelné pořady v rozhlasové stanici BBC. Rovněž často vystupuje na literárních festivalech a v kabaretech.

Harveyho poezie bude dostupná na internetových stránkách turnaje, který začne 21. června, a také na webu básnické organizace The Poetry Trust.

Reklama