Hlavní obsah

Berdych zdolal světovou čtyřku Murrayho, je ve čtvrtfinále French Open

PAŘÍŽ

Skvěle zvládl osmifinálový souboj na grandslamovém French Open v Paříži český tenista Tomáš Berdych a prvně v kariéře proklouzl na Roland Garros do čtvrtfinále. V deštěm smáčeném souboji se světovou čtyřkou Britem Andym Murrayem neztratil ani set a zvítězil 6:4, 7:5 a 6:3. O semifinále se utká s ruským hráčem Michailem Južným.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Tomáš Berdych v utkání s Andy Murraym na Roland Garros.

Článek

Berdych se mohl opřít o výtečný servis a zahrál 59 vítězných úderů. Parádně prošel první sadou, kdy při podání soupeři nepovolil žádnou příležitost, sám se přitom na příjmu tlačil do šancí. Využil však až brejkbol v sedmé hře, později při svém servisu využil setbol a získal první set.

Také druhý set začal Berdych výborně. Vzal Murraymu podání a utekl do vedení 2:0. Jenže čtvrtý game mu nevyšel a Brit si vzal podání zpět. Berdych se ale ze zaváhání zmátořil a držel se světovou čtyřkou krok. Za stavu 4:3 pro Murrayho se rozpršelo a zápas byl přerušen, i přes diskuse Murrayho s rozhodčím.

V šatnách byli tenisté jen půlhodinu a znovu se hrálo. Berdych opět vzal soupeři podání a následně ho potvrdil při vlastním servisu - set získal v poměru 7:5. Murray neskrýval rozladění, zatímco Berdych se striktně soustředil na hru. Od stavu 3:3 v závěrečné sadě patřil kurt jen českému hráči. Dvakrát sebral Britovi podání a využil druhý mečbol v utkání.

"Na to, že to je čtvrtý hráč světa, tak za tři sety měl pět minut, kdy byl v nějakém větším tlaku. S tím asi nebude spokojený. Já na druhou stanu jsem a jsem rád, že se mi podařilo vyhrát," řekl pro Radiožurnál Berdych.

V grandslamovém čtvrtfinále je Berdych podruhé v kariéře, poprvé to zvládl před třemi lety ve Wimbledonu. Čtvrtfinále tehdy ale bylo pro Berdycha konečnou, v Paříži se to pokusí změnit proti Južnému.

French Open
Muži, dvouhra - 4. kolo:
Berdych (15-ČR) - A. Murray (4-Brit.) 6:4, 7:5, 6:3.

Reklama