Hlavní obsah

Zasloužil jsem si vyhrát, říká Berdych po vítězství nad Murraym

PAŘÍŽ

Výborný rok zažívá česká tenisová jednička Tomáš Berdych. Po úspěších na amerických tvrdých površích se daviscupový reprezentant prosazuje také na pařížské antuce. V neděli přešel na Roland Garros do čtvrtfinále, když vyřadil čtvrtého tenistu světa Andyho Murrayho z Velké Británie. „Nedostával mě pod tlak,“ říkal Berdych, jehož čeká ve čtvrtfinále Rus Michail Južnyj.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Andy Murraym na French Open.

Článek

Jasným favoritem zápasu byl sice Murray, od úvodních výměn však bylo jasné, že zápas bude minimálně vyrovnaný. Berdych totiž nutil svými razantními údery a dobrým pohybem po dvorci Brita k chybám. Třiadvacetiletého Murrayho navíc rozhodila i vynucená přestávka ve druhé sadě. Berdych nakonec zvítězil po setech 6:4, 7:5 a 6:3.

„Když byl zápas přerušen, můj trenér (Tomáš Krupa - pozn. red.) mi říkal, že Andy vypadá, jako kdyby ani nechtěl hrát. Možná je to jeho styl, působit na kurtu dojmem, že ho to nebaví, a snaží se tak soupeře uspat,“ říkal po utkání Berdych. „Každopádně mu to nebylo nic platné a já jsem za to šťastný. Zasloužil jsem si vyhrát,“ vyprávěl spokojeně.

Od čtvrtého hráče světového žebříčku očekával přesnější hru. „Ve výměnách mě nedostával příliš často pod tlak. Všechno mluvilo pro mě. Téměř u všech míčů jsem byl včas a mohl jsem je umísťovat, kam jsem chtěl. To byl důvod, proč jsem vyhrál ve třech setech,“ dodal Berdych.

Na podmínky se Murray vymlouvat nechtěl

Skotského hráče velmi rozzlobilo rozhodnutí o přerušení zápasu. Na kurt totiž podle něj padaly kapky již delší dobu. Tenisté však zůstali v šatnách pouhou půlhodinu a pak pokračovali ve hře. Podle Murrayho se míček obaloval antukou a ke konci zápasu měli oba hráči navíc problémy s viditelnosti.

„Bylo to pomalé a vlhké, navíc jsme oba klouzali. Bylo to prostě těžké. Nemůžu se ale vymlouvat na podmínky, byly pro nás naprosto stejné. Bylo zkrátka náročné v těchto podmínkách hrát a on (Berdych) na nich hrál lépe než já,“ uznal Murray.

V boji o poslední čtyři se Berdych střetne se svým neoblíbeným soupeřem Michailem Južným z Ruska. Ten měl postup do čtvrtfinále usnadněný, domácí Jo-Wilfried Tsonga mu vzdal po prvním setu pro bolesti zad.

S momentálně 14. hráčem světa má Berdych celkově negativní bilanci, když z jedenácti duelů zvítězil pětkrát. Na French Open se oba hráči střetnou poprvé, na antuce však už spolu hráli dvakrát. V semifinále v Mnichově před třemi lety zvítězil Rus, v loňském roce na tomtéž turnaji se však ve finále radoval Berdych.

Čtvrtfinále mezi Tomášem Berdychem a Michailem Južným začne v Paříži v úterý v 11 hodin SEČ. Vítěz se střetne s lepším z dvojice Federer - Söderling.

Reklama