Hlavní obsah

Že hraju svůj nejlepší tenis? Doufám, že ještě něco předvedu, slibuje Berdych

PAŘÍŽ

Poprvé v kariéře postoupil Tomáš Berdych do semifinále grandslamového turnaje, ale po jasné výhře nad Rusem Južným ve čtvrtfinále French Open nabyl pořádné sebevědomí. "Snažil jsem se hrát co nejlépe, ale doufám, že ještě něco předvedu," slibuje před semifinálovým duelem se Švédem Söderlingem Berdych, který letos na antuce Roland Garros neztratil ještě ani set.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych po postupu do semifinále French Open

Článek
Fotogalerie

"Je hodně brzy po utkání, neměl jsem moc času přemýšlet o tom, že jsem poprvé v grandslamovém semifinále, ale jsem plný emocí," řekl Berdych na tiskové konferenci. "Ale ano, cítím se skvěle. Je to krásné, užívám si tenis každý den, co jsem tady. Kvůli tomuhle pracuju a hraju," dodal.

V osmé hře si Berdych prošel malou krizí. Vedl 40:0, ale pak odvracel dva brejkboly. Byl úspěšný a první set už nepustil. "Hrálo se v těžkých podmínkách, přesto byl můj výkon opravdu velmi dobrý," komentoval chlad a déšť. "Bojoval jsem Michailem i s počasím. Jsem rád, že jsem v tom mokru dokázal tak dobře podávat celý zápas a hrát agresivně, což mi pomohlo," řekl.

Na začátku druhého setu déšť nad Paříží zhoustl. Berdych poukazoval, že povrch příliš klouže, ale ještě začal podávat. Za stavu 30:0 hlavní rozhodčí po konzultaci se šéfem turnaje utkání přerušil. Po skoro padesátiminutové pauze Berdych vlétl na dvorec jako raketa. Ztratil jen tři výměny a sadu vyhrál 6:1. "Michailovi nesmíte dát čas, protože jinak dokáže hrát nepříjemně i na téhle pomalé antuce. Snažil jsem se ho držet daleko za základní čarou, nutil ho běhat. Dařilo se mi to," řekl Berdych.

Za stavu 1:1 ve třetím setu diskutoval Berdych s rozhodčím o kvalitě kurtu, ale hrálo se dál. Z koncentrace ho počasí nevyvedlo, diktoval hru a Južného ničil. Po sérii skvělých returnů a vítězných míčů prorazil popáté a pošesté v utkání podání soupeře a trenér Tomáš Krupa i kondiční kouč David Vydra v hledišti poskočili radostí.

Někdy jsem hrál agresivně až moc

"Máte šanci vyhrát celý turnaj?" slyšel po výhře nad Južným. "Jen pomalu s jakýmikoli úvahami na vítězství v turnaji. Mám před sebou soupeře v semifinále a to bude opravdu silný protivník," řekl český tenista. "Chci to brát stejně jako dosud, připravit se na další zápas."

Semifinále na grandslamu je nejlepším výsledkem daviscupového reprezentanta, ale Berdych nechtěl mluvit o tom, zda to tak zůstane. "Já doufám, že to může být ještě lepší, protože mě čeká další zápas," usmál se. Stejně tak nechtěl mluvit o tom, že hraje svůj nejlepší tenis. "Každý by to chtěl slyšet, ale těžko říci," uvažoval.

V pěti zápasech na Roland Garros neztratil ani set. Zápasům dominuje podobně jako dnes s Južným a soupeře jednoznačně přehrává. Podle vlastních slov ale musí pracovat na taktické stránce. "Vždycky jsem hrál rád agresivně, ale občas možná příliš a pak zbytečně chyboval. A tohle není cesta moderního tenisu," řekl Berdych. "Pořád musím hrát razantně, ale s větší kontrolou a trpělivěji," doplnil.

Pokud mu forma vydrží, pak nemusí být semifinále jeho konečnou. Se Söderlingem má lehce nepříznivou bilanci 3:4. Mezi nejlepší čtyři tenisty v Paříži se z Čechů naposledy dostal Petr Korda, který před 18 lety nakonec prohrál až ve finále s Jimem Courierem z USA. Berdych by se mohl stát šestým českým finalistou French Open. Antukový grandslamový titul získali Jaroslav Drobný, Jan Kodeš a Ivan Lendl.

Vzájemná utkání Berdych - Söderling (3:4):
Rokturnajvítězvýsledekpovrch
2005RotterdamBerdych7:5, 6:2tvrdý
2006CincinnatiSöderling6:4, 6:3tvrdý
2006StockholmSöderling6:2, 6:3tvrdý
2007Monte CarloBerdych5:7, 6:3, 6:0antuka
2008HalleSöderling6:2, 7:5tráva
2009Kuala LumpurSöderling6:2, 6:2tvrdý
2010MiamiBerdych6:2, 6:2tvrdý

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori