Hlavní obsah

Berdychův soupeř Söderling bude brzy světovou jedničkou, tvrdí legendární Borg

PAŘÍŽ/STOCKHOLM

Švédský tenista Robin Söderling se stane světovou jedničkou a rychleji, než si myslíte. Tvrdí to legendární Björn Borg, šestinásobný vítěz French Open.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Robin Söderling (vlevo) se v semifinále Roland Garros střetne s Tomášem Berdychem.

Článek

Söderling porazil ve čtvrtfinále Roland Garros Švýcara Rogera Federera 3:1 na sety a Borg označil výkon svého krajana v duelu s obhájcem titulu za perfektní. "Robin bude první na světě a dřív, než se nadějeme," řekl Borg švédskému deníku Expressen.

Söderling doufá, že by se mohl přiblížit svým legendárním krajanům, ať už Borgovi, Stefanu Edbergovi, či Matsu Wilanderovi. "Byli mými vzory a inspirovali mě, takže by bylo samozřejmě neskutečné nádherné, kdybych je napodobil," řekl Söderling. "A třeba i já bych pak mohl být hnacím motorem pro děti," dodal.

Pokud chce naplnit předpověď Borga o rychlém výstupu na tenisový Olymp, měl by v pátek porazit v semifinále French Open Tomáše Berdycha. Naposledy s českým hráčem letos v Miami prohrál dvakrát 2:6. "Ale předtím jsem mu dal dvakrát 6:1," namítl Švéd.

S Berdychem ho čeká těžký zápas

Od duelu s Berdychem očekává Söderling velkou bitvu. "Prožívá skvělý rok a je velice nebezpečný, když hraje dobře. Očekávám těžký zápas, jak jinak," řekl Söderling.

Po triumfu nad Federerem krotil Švéd emoce, i když věděl, že hrál skvělý zápas. "Nemohl jsem hrát o moc lépe," prohlásil pětadvacetiletý tenista. Po večeři zamířil rychle do postele. "Na extravagance není čas, to nebylo finále. Doufám, že mám před sebou ještě dva zápasy," uvedl.

Ze Söderlinga jsou nadšení i další bývalí hráči. Američan John McEnroe označil jeho výkon za fantastický a Švéd Thomas Enqvist věří, že jeho krajan může turnaj v Paříži letos vyhrát. "Určitě. Robin je dost dobrý, což tady už demonstroval," řekl Enqvist.

Názor, že má Söderling šanci na Roland Garros získat Pohár mušketýrů, sdílí také Wilander. Poslední švédský vítěz French Open z roku 1988 si myslí, že je v Söderlingových silách porazit Berdycha a poté i očekávaného finálového soupeře Španěla Rafaela Nadala. "Proti Federerovi ukázal, že to může dokázat," řekl Wilander.

Reklama