Hlavní obsah

Salátová mísa už zdobí Prostějov, potěšila i Lendla

PROSTĚJOV

Dva velké symboly tenisového světa se potkaly během pár hodin v Prostějově. Hned po ránu dnes dorazila z Paříže slavná salátová mísa pro vítěze Davisova poháru a krátce před polednem kolem stříbrné trofeje prošel legendární Ivan Lendl.

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělský daviscupový tým (vlevo) a čeští reprezentanti před Salátovu mísou. Ilustrační foto.

Článek

"Ivan byl rád, že přijel a mísa už tady byla," řekla ČTK Petra Píchalová-Langrová, ředitelka challengeru UniCredit Czech Open, v rámci kterého bude trofej v Prostějově do soboty vystavena. Organizátoři ji mají půjčenou po jednání s ITF a Španěly, současnými držiteli poháru.

Padesátiletý Lendl byl jedním ze strůjců vítězství československého týmu v Davis Cupu před 30 lety. "Jméno Lendl hrálo velkou roli, že byla jednání tak hladká," řekla Píchalová-Langrová. Dalším důvodem vystavení bylo, že loni Češi došli do finále a Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Jan Hájek i Lukáš Dlouhý jsou členy místního klubu.

"Je to překvapení a velké zpestření," řekl ČTK daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, který salátovou mísu viděl loni v prosinci při finále v Barceloně, kde Češi prohráli se Španělskem 0:5. "Je bomba, že je tady a bude to krásný zážitek pro fanoušky. A přijel i Ivan Lendl, který ji vyhrál v 1980. To bude lákadlo," uvedl Navrátil.

Na mísu se nesmí sahat

Daviscupový pohár přivezli z pařížského Roland Garros dva muži, během pár minut vyložili do hotelové haly čtyři krabice a odjeli. "Já podepsala dva papíry. Mám podmínky, že za bezpečnost odpovídám a bylo to," popsala Píchalová-Langrová. Během pár minut byl podstavec se štítky vítězů sestaven a na něm se zablýskala salátová mísa.

Na mísu se nesmí sahat, hlídá ji jeden člen bezpečnostní agentury spolu s městským policistou. "Je to zvláštní pocit, v životě jsem se s tím nesetkal," řekl policista Miroslav Herink. Sám si pořídil pár fotografií a doufal, že nebude mít žádnou práci. "Snad nic nenastane. Zatím chodí lidi tak nárazově," doplnil Herink.

Salátová mísa bude do soboty vystavena v hotelu u tenisových kurtů. "Bude odjíždět v pondělí brzy ráno, ale vystavená bude jen po dobu turnaje, protože taková je dohoda," řekla Píchalová-Langrová.

Jednou se možná fanoušci dočkají i toho, že si Češi mísu nebudou muset půjčovat, ale vystaví si ji jako vítězové. "Pokusíme se o mísu porvat a uvidíme, jak se bude vše odvíjet v červenci," řekl Navrátil směrem k čtvrtfinálovému zápasu v Chile.

Reklama